Въпреки, че германският бизнес до голяма степен подкрепя мерките, въведени заради пандемията, изглежда търпението вече се изчерпва, след като миналата седмица властите не очертаха план за смекчаване на блокадата. Засегнатите компании обвиниха правителството, че не се справя добре с изплащането на помощите, предава Bloomberg.

"Много компании са на ръба на фалита. Опасенията сред работници и ръководителите нараства", коментират германски работодатели.

Броят на работните места в германската промишленост е намалял с 2,2%през 2020 година. Това е първият годишен спад от 2010 г., а работещите в индустрията в страната са се свили с 2,4%.

Оценките на икономистите сса колебливи. "Очакваме близо 3% спад през първото тримесечие. Значителната фискална и ликвидна помощ все още е в сила, а с разпространението на ваксините очакваме икономиката на Германия да отскочи бързо от средата на второто тримесечие", прогнозират Джейми Ръш и Маева Казън от Bloomberg Economics.

Въпреки, че канцлерът Ангела Меркел и премиерите на провинциите в страната се съгласиха да разхлабят ограниченията в училища и фризьорски салони, следващите стъпки са по-трудни, заради опасения от бързо разпространяващите се мутации на вируса.

От 7 март магазините, търгуващи със стоки, които не са от първа необходимост, ще могат да отворят бизнесите си, но само ако седемдневното равнище по места на заразените с вируса не надхвърля 35 поне в три последователни дни. Предишната цел за смекчаване на ограниченията беше 50 заразени на 100 хил. души население за седем дни. На този фон не е ясно кога ресторанти, хотели и места за забавление могат да отворят отново за посетители.

"Икономиката не може да процъфтява, ако имаме трета вълна на заразени", казва германският министър на икономиката Петер Алтмайер. Според него трябва да се върви към отваряне на икономиката, като в същото време се избягва драматичната ситуация, наблюдавана в страни около Германия, допълни той.

Забавяне на финансовата помощ за бизнеса доведе до още по-голямо недоволство. Много компании са на ръба на фалит, тъй като все още не са получили подкрепа, за да компенсират последиците от мерките за блокада, въведени през ноември.

Според Алтмайер забавянето се дължи на запитвания в последната минута от групи в индустрията, включително за компенсация за бързо развалящи се сезонни стоки.

Решенията за блокадата се вземат от Меркел и лидерите на провинциите. Следващото обсъждане е на 3-ти март. Макар канцлерът да предупреди за рисковете от агресивните щамове, миналата седмица тя призна, че е допуснала грешки, като заяви, че реакцията от резкия ръст на заболелите през есента е била "твърде колеблива".