България потъна в по-дълбока политическа криза, след като правителството на премиера Кирил Петков загуби вот на недоверие в парламента, което повиши перспективата за четвърти избори само за две години, пише Bloomberg.

Петков, който се стреми да се справи с корупцията и да ограничи руското влияние след като пое поста миналата година, ще трябва да подаде оставка, след като бивш партньор в неговата крехка коалиция се присъедини към опозиционните депутати. 123 депутати в 240-членното Народно събрание гласуваха против правителството, а 116 бяха "за".

"Обещаваме, че ще продължим битката си за връщане на страната ни", каза Петков пред депутатите в София след гласуването, като нарече гласуването "малка стъпка".

В "окото" на политическата буря. Ще бъдат ли увеличени на два пъти пенсиите и с колко?

В "окото" на политическата буря. Ще бъдат ли увеличени на два пъти пенсиите и с колко?

Финансовият министър очаква в пленарна зала "депутатите да проявят разум"

Партийните лидери ще имат шанс да съставят ново правителство, като Петков ще трябва да направи първия опит. Ако и три опита не успеят, президентът Румен Радев ще трябва да назначи временен кабинет и да насрочи предсрочни избори.

Правителството на Петков беше свалено, тъй като се опита да излезе от задънена улица в преговорите за разширяване на Европейския съюз с балканските държави, което накара член на коалицията (ИТН) да напусне отчасти, защото се противопостави на усилията за подпомагане на кандидатурата на съседна Северна Македония за присъединяване към блока.

Демокрацията е скъпа: Колко ни струваха изборите за по-малко от две години?

Демокрацията е скъпа: Колко ни струваха изборите за по-малко от две години?

За две години в държавата може да има четвърти поред избори за Народно събрание

България също така стана една от първите страни, на които газът от Русия беше прекъснат, тъй като Петков се опита да диверсифицира доставките далеч от най-големия износител на енергия в света на фона на войната в Украйна.

Падането на правителството ще забави плановете за разширяване на ЕС на Балканите и може да попречи на България, смятана за най-корумпирания член на блока, да приеме еврото в началото на 2024 г. Също така рискува да забави трансфера на цели 6,3 милиарда евро финансиране от ЕС по плана на блока да помогне на страните да се възстановят от кризата с Covid.

ИТН, ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" свалиха кабинета "Петков"

Правителството падна

"За" гласуваха 123, "против" - 116 депутати

Предсрочен национален вот може да добави подкрепа за проруските сили в страна с традиционно силни връзки с Русия. Проучванията показват, че това може да удвои подкрепата за антиевропейските националисти, които в момента са в парламента, а нова консервативна партия, водена от бившия министър на отбраната на Петков - Стефан Янев, също може да влезе в парламента.