Технологичният лидер Google ще влезе в историята на Европейския съюз (ЕС) тази седмица. Но не с нещо положително. От Bloomberg твърдят, че Брюксел ще наложи на компанията най-голямата антитръстова санкция досега.

И въпреки че плащането й няма да е проблем за компанията майка Alphabet, която разполага с над 90 милиарда долара свободен капитал, тя може да затрудни бизнеса на интернет търсачката в бъдеще.

Причината е, че от ЕС ще настояват Google да промени начина, по който се показват резултатите при търсенията за онлайн покупки. А именно те са един от най-големите източници на приходи за фирмата, както и най-силното й оръжие срещу другите гиганти в интернет, като Facebook и Amazon.

От Европейската комисия (ЕК) вероятно ще настояват браузърът да изкарва и показва по-ясно резултатите за продуктите и цените на свои конкуренти. Това може да удари една от основните дейности на корпорацията, която от 2009 година расте с бързи темпове и докарва една пета от рекламните приходи на Google.

На властите в ЕС им бяха нужни години, за да изградят и подплатят делото си срещу интернет гиганта. От Брюксел обвиняват компанията в злоупотреба с доминантно положение в областта на онлайн търсенето, което е в полза на собствената й платформа за електронна търговия Google Shopping.

Другият американски гигант, който ЕС взе решение да санкционира през миналата година, е Apple. Европейските власти поискаха от производителя на iPhone да плати 13 милиарда евро заради избягване на плащането на данъци.