Дейвид Малпас изненадващо обяви, че се оттегля от поста на президент на Световната банка цяла година предсрочно, предадоха световните агенции. Той беше номиниран да ръководи международната институция за борба с бедността по света от Доналд Тръмп по времето му в Белия дом.

Икономистът Малпас, който е бивш зам.-министър на финансите на САЩ, ще напусне Световната банка на 30 юни, защото е "решил да преследва нови предизвикателства", стана ясно от разпространена негова позиция.

Шефът на Световната банка оцени възстановяването на Украйна: над $350 милиарда

Шефът на Световната банка оцени възстановяването на Украйна: над $350 милиарда

Дейвид Малпас не откри "умора на донори" в международната общност, въпреки значителните разходи

САЩ са най-голям акционер сред 187 държави, членуващи в Световната банка и затова традиционно Вашингтон избира президента на кредитора. Той отпуска заеми на развиващи се страни с цел изкореняване на бедността. По времето на Малпас се наложи да се реагира на две от най-големите кризи на нашето време - пандемията и войната в Украйна.

При влизането си в международната институция той беше сред критиците ѝ, защото по думите му тя се е концентрирала върху разрастването си за сметка на основната си мисля. Според оценката на Световната банка за тези 4 години той е успял да осигури рекордно финансиране в отговор на COVID-19 и войната, а освен това е работил успешно за увеличаване на растежа, намаляване на държавния дълг и на бедността.

Световната банка дава €600 милиона на Румъния за зелени и социални проекти

Световната банка дава €600 милиона на Румъния за зелени и социални проекти

Към тази сума се отпуска и безвъзмездна финансова помощ в размер на $24,2 милиона

"Последните четири години бяха едни от най-значимите в моята кариера", каза Малпас.

Неговият мандат не беше лишен и от скандали. През септември климатични активисти поискаха оставката му заради нежеланието му по време на публично събитие да отговори дали приема научния консенсус, че изкопаемите горива са фактор за глобалното затопляне. По-късно пред CNN Малпас обясни, че не отрича климатичните промени. Световната банка пък увеличи финансирането си за справяне с тях повече от двойно през 2022 г. до рекордните 32 млрд. долара.