Долната камара на парламента в Румъния одобри в сряда законопроект за заплатите в публичния сектор, който налага 25% увеличение на възнагражденията от януари 2018 г. въпреки критиките от страна на Европейската комисия и Международния валутен фонд.

Увеличението бе прието със 188 гласа "за" срещу 28 "против", пише изданието Times of India, цитирайки агенция Reuters.

Финансовият министър Виорел Стефан заяви, че по-нататъшните повишения за здравните служители - включително лекари и медицински сестри, и за учителите се отлагат до март.

Лявото правителство на социалдемократите, което има силно мнозинство в парламента, обяви през април, че ще удвои заплатите на здравните работници и ще увеличи възнагражденията на учителите с 50% в началото на следващата година.

Това означава, че заплатата на лекарите в държавното здравеопазване ще се вдигне до 2700 евро на месец за най-добрите специалисти при сегашни около 1000 евро.

Какви заплати вземат руснаците?

Какви заплати вземат руснаците?

Къде са най-ниски и къде най-високи?

Според скорошна публикация на изданието Romania Journal това означава, че дебютираща в професията медицинска сестра с висше образование ще получава заплата от 3 950 леи. Размерът на възнаграждението се равнява на близо 900 евро на месец в сравнение с 530 евро в момента.

Що се отнася до образователната система, очаква се увеличение при някои учители, което трябва да се въвежда поетапно до 2022 година.

Заплатата при младите учители ще се повиши от 1962 леи сега до 3200 леи до 2020 година според информацията на изданието. Това се равнява на малко над 430 евро в момента до около 702 евро.

През май финансовният министър на страната заяви, че данъкът върху доходите ще бъде намален от сегашните 16%, но коментира, че все още не е решено с колко. По думите му данъците за социално осигуряване, които в момента възлизат на 39.25% от заплатите и са платени съвместно от работодателите и техните работници, ще паднат до 35%. Ставката обаче ще се плаща само от работници, а не от работодатели.