Европейският съюз (ЕС) иска австралийските компании да спрат да използват наименования като "българско розово масло", "фета" и "горгонзола" върху етикетите на свои продукти. В случай, че произведени в страната стоки са посочвани с някои от защитените европейски имена, фирмите ще трябва да ги променят.

От документ, публикуван от австралийското правителство, става ясно, че Брюксел е изпратил списък с 408 защитени наименования на храни и напитки, които иска да защити в съотвествие с търговското споразумение между съюза и Австралия. Двете държави стартираха преговорите по него през миналата година, като блокът е вторият най-голям търговски партньор за Канабера.

Според европейското законодателство сертифицираните продукти от Европейския регистър по храните получават статут на три принципа - според традиционно-специфичния си характер (Traditional Speciality Guaranteed - TSG); според географско указание или иначе казано според специфичното място, където се произвеждат (Protected Geographical Indication - PGI) или според наименованието на произход, като те могат да бъдат произвеждани в определен регион (Protected Designation of Origin - PDO).

От 1402 защитени продукти в Европа само 7 са български. Кои са те?

От 1402 защитени продукти в Европа само 7 са български. Кои са те?

Един от тях съвсем скоро се присъедини към списъка

Сега, като част от споразумението с Австралия, от ЕС настояват посочените в списъка общо 408 наименования да бъдат защитени като традиционни за съответните европейски пазари с гарантирано качество. Досега австралийските власти вече са изпълнили това изискване за някои продукти, като "шампанско", например.

Сред останалите наименования в листа влизат още "чешко пиво", "нормандски камембер", "Каламата", "горгонзола", "холандски едам", "холандска гауда" и други.

Ако Австралия се съобрази с искането на ЕС, това означава, че местните компании, които използват наименованието "фета" за свои продукти, например, ще трябва да ги преименуват на "австралийска фета" или друго подобно.

Това ще означава, че местните компании може да са използвали същия процес за производството на сирене, както в ЕС, но те не са били произведени на оказаното географско място, на което, по европейското законодателство, може да се използва само наименованието "фета".