Лидерите на Европейския съюз ще дискутират в сряда как да предпазят европейските компании, които правят бизнес в и с Иран от санкциите, които американският президент Доналд Тръмп наложи, твърди Reuters, цитирайки свои източници.

Жан-Клод Юнкер и Федерика Могерини ще обсъдят с лидерите на всички 28 държави всички възможности по време на вечеря в София утре.

Решението на Тръмп да се оттегли от ядрената сделка може и да се хареса на избирателите му, както и на лидерите на Израел и Саудитска Арабия, но Европа го приема за предателство, коментира Politico. Старият континент вложи много в сделката, но ако Иран тръгне по грешния път и също напусне сделката, рестартирайки ядрената си програма, ще бъде почти невъзможно да бъде приложен същия двоен подход - санкции и дипломация - който позволи споразумението да бъде подписано.

Сделката за Иран: Европейските компании са големите губещи

Сделката за Иран: Европейските компании са големите губещи

Президентът на САЩ ще обяви тази вечер своето решение

Провал ще увреди тежко стратегическите интереси на Европа, като нова вълна бежанци към континента, повишени цени на енергията и много други са само началото. Иран е съгласна да продължи сделката, ако останалите страни компенсират загубите от щатското напускане.

Европейците трябва да направят каквото могат, за да защитят европейските компании, които искат да правят бизнес в Иран, от дългата ръка на САЩ. Освен това ЕС трябва неуморно да повтаря на американската публика - и особено на тези в администрацията, конгреса и медиите, които се съмняват с мъдростта на решението на Тръмп - че въвеждането на санкции ще е сериозна заплаха за европейската сигурност.

Както и да поискат специални отстъпки за европейските компании - и да са готови на контрамерки, ако това се провали.

Задава ли се шоково поскъпване на горивата заради Тръмп и Иран?

Задава ли се шоково поскъпване на горивата заради Тръмп и Иран?

Анализатори предвиждат скорошно повишаване на петрола до $100 за барел