Европейската комисия се готви да въведе мита върху внос на американски стоки за 20 млрд. долара, ако Вашингтон наложи търговски тарифи върху внесените автомобили, каза еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом пред шведския вестник Dagens Nyheter.

"Надяваме се да не стига до това и да можем да намерим решение. Ако не, Комисията на ЕС подготвя доста дълъг списък от много американски стоки. Ще бъде за около 20 млрд. долара", каза Малмстрьом, цитирана от Reuters.

Всякакви нови европейски тарифи няма да бъдат насочени към конкретни американски щати. "Сега са по-общи стоки като селскостопански продукти, машини, високотехнологични продукти и други неща", каза тя.

Европа към Тръмп и САЩ: Ако искате търговска война, ще я получите

Европа към Тръмп и САЩ: Ако искате търговска война, ще я получите

Оттеглянето на Вашингтон може да превърне Европа в глобален лидер

Еврокомисарят не смята, че предложението на министъра на финансите на САЩ Стивън Мнучин да се откаже от тарифите, нетарифните търговски бариери и субсидиите е сериозно, като посочи, че САЩ имат закони и субсидии, защитаващи американските индустрии.

"Опитахме се по-рано в преговорите по ТПТИ да накараме САЩ да разхлабят тези закони. Беше напълно невъзможно. Те не отстъпиха нито милиметър", каза Малмстрьом.

Последен опит за разбирателство

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и еврокомисар Малмстрьом са във Вашингтон, за да се срещнат с Доналд Тръмп и да преговарят за търговията между Европа и САЩ. Това е последен опит за постигане на разбирателство между Вашингтон и Брюксел и избягване на мащабна търговска война, която ще засегне и двете страни, пише Bloomberg.

Часовете преди срещата с тях, Тръмп призова ЕС и САЩ да свалят всички тарифи, бариери и субсидии и така да създадат "наистина свободен пазар и справедлива търговия".

По време на срещата Юнкер и Малмстрьом ще обявят готовността на блока да договори двустранно търговско споразумение за промишлени стоки или т. нар. многостранно секторно споразумение между всички големи износители на автомобили, което ще намали или премахне тарифите за автомобилите в световен мащаб.

"Ние сме тук, за да обясним и да разберем как да предотвратим търговска война", каза Юнкер в интервю за германската ZDF преди срещата, като добави, че не е прекалено оптимистично настроен. ЕС е готов да отмъсти "незабавно", ако преговорите се провалят, предупреди той.

Германските коли, които Тръмп не иска, всъщност са произведени в САЩ

Германските коли, които Тръмп не иска, всъщност са произведени в САЩ

И с тях се осигурява работа на 50 000 американци

Малко по-рано Тръмп обяви в Twitter, че "митата са най-великото нещо", изразявайки готовност да наложи такива на всяка страна, която се отнася "несправедливо" към САЩ в търговските взаимоотношения.

Държавният глава посочи ЕС като "враг" на Щатите поради търговския си излишък, и намекна, че ангажиментът на Вашингтон към сигурността на Европа зависи от разрешаването на спора за митата.

Тежки последици

Еврото и акциите на европейските автомобилни износители могат да паднат, ако преговорите във Вашингтон доведат до "по-нататъшно нарастване на напрежението в търговията между САЩ и ЕС, като президентът Тръмп се придържа към заплахата за допълнителни мита върху износа на автомобили от ЕС, а председателят на Еврокомисията Юнкер заплашва да отвърне", отбелязват анализатори на Credit Agricole, водени от Валентин Маринов.

Тръмп готви $12 милиарда за помощ на земеделците

Тръмп готви $12 милиарда за помощ на земеделците

За да се справят с последствията от започнатия от него търговски конфликт

Експерти предупреждават, че най-лошото може би тепърва предстои. Плановете на Тръмп да предостави 12 млрд. долара помощ на американски фермери, страдащи от митата, предполагат, че стопанинът на Белия дом се готви за дълга търговска битка, казват пред Bloomberg Мартин ван Влиет и Бенджамин Шрьодер от ING Bank в Амстердам.

"Тъй като Тръмп наскоро нарече ЕС "враг" и твърдението му, че "играе с парите на банката", всяко бързо решение в този спор с високи залози ще бъде изненада", казаха те.

Малмстрьом също не очаква лесно разрешаване на търговския спор. "По принцип съм оптимист, но в това отношение съм умерено оптимистична. Но човек винаги трябва да се опитва", заяви тя.