Страните от Г20 харчат почти четири пъти повече ресурси, за да подкрепят производството на изкопаеми горива, отколкото за подкрепа за възобновяемата енергия.

Г20 харчи средно 78 милиарда долара национални субсидии, предоставяни чрез преки разходи и данъчни облекчения, за 2013 г. и 2014 г., според доклад на Института за отвъдморско развитие (ODI), цитиран от GreenTech.bg.

Други 286 милиарда долара са инвестирани в производството на изкопаеми горива от държавни предприятия в Г20. Свързаното публично финансира се очаква да бъде средно още около 88 милиарда долара годишно.

В същото време субсидиите за възобновяема енергия през 2013 г.са оценени на 121 милиарда долара от Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Директорът на МАЕ Фатих Бирол  призова развитите държави да спрат субсидиите за изкопаеми източници на енергия. Бирол  заяви, че очаква в заключителната декларация  от срещата на лидерите на страните от Г-20, да бъде споменато за постепенно премахване на субсидиите за изкопаеми горива, съобщава БНР.

Лидерите на Г20 се срещат  в Турция на 15-16 ноември, където изменението на климата е сред  темите за  обсъждане. Франция ще бъде домакин на преговори между почти 200 нации от 30 ноември до 11 декември, като целта е те да се споразумеят за план за ограничаване на изменението на климата след 2030 г.