Президентът на Кипър Никос Анастасиадис, както и премиерите на Гърция и Израел Кирякос Мицотакис и Бениамин Натаняху ще подпишат в четвъртък споразумение, предвиждащо изграждането на т.нар. Източно-средиземноморски газопровод, съобщава Bloomberg.

1900-километровото трасе ще свързва наскоро открити газови находища в Средиземноморието с пазарите в Европа през Гърция и Италия. Проектът ще бъде изпълнен под формата на партньорство между IGI Poseidon, Depa и Edison. Премиерът на Италия Джузепе Конте също ще подпише споразумението, но на друга дата.

Сделката идва в момент, в който Турция се опитва да ускори намесата си в конфликта в Либия. В средата на декември президентът Реджеп Ердоган обяви решението за изпращане на войски в страната с цел оказването на подкрепяното от ООН правителство на националното споразумение.

Успоредно с това Анкара заяви интерес към части в Средиземно море, през които газопроводът трябва да минава.

"Това споразумение няма за цел да изпраща сигнал на Турция, но да предложи партньорство в енергийния сектор на регионално ниво", коментира по случая гръцкият енергиен министър Костас Хаджидакис.

Окончателният инвестиционен план за Източно-средиземноморския газопровод трябва да бъде налице в следващите две години. Европейският съюз и САЩ подкрепят проекта.