Германският Бундестаг одобри огромни инвестиции в транспортната инфраструктура на страната. Почти 270 милиарда евро ще бъдат изразходвани за ремонт и разширяване на автомобилните пътища, железопътните трасета и водния транспорт, се посочва в информация, публикувана на сайта на парламента, съобщава Интерфакс.

Планира се до 2030 година в транспортната инфраструктура да се вложат 269,6 млрд евро. Приоритет ще бъде поддържането и обновяването на съществуващата транспортна система - за тази цел се предвиждат 141,6 млрд евро.

По-голямата част от инвестициите ще отидат за премахването на стеснени участъци от главните пътни артерии, както и да се оптимизира "цялата транспортна мрежа за дълго разстояние." За тази цел до 2030 г. са предвидени 98,3 млрд евро.

При това 49,3% от планираните средства се предвижда да се вложат в оптимизация на автомобилните трасета, на жп транспорта се падат 42%, а на водния - 9,1%, отбелязва Дойче веле.

Както заявява транспортният министър Александер Добриндт, приетият от Бундестаг план е най-голямата инвестиционна програма в транспортната инфраструктура от когато и да било.