Администрацията на Байдън промени режима на лицензи за американските компании, търгуващи с Huawei, с което стокообменът към китайската компания се затяга още повече, предаде Reuters. Новите правила ще нанесат удар върху доставчиците на технологии, които могат да се използват за производството на 5G устройства.

Промяната в регулацията е доста широко разписана, като според новата дефиниция се блокират стоките, използвани "с или в устройства с 5G". Това означава, че даже технологиите да не са изрично свързани със следващото поколение мрежи, те все пак няма да получават разрешение, ако ще се използват в устройства, способни да оперират с тях.

Мерките обаче ще засегнат и търговците, които вече имат получени лицензи от регулаторните органи в САЩ, но нито от администрацията, нито от Huawei са коментирали пред изданието.

Според новите правила ще е още по-трудно да се получи лиценз за търговия с китайската компания, която е в черния списък на САЩ заради връзките си с армията на комунистическата страна от 2019 г.

Преди кабинетът на Доналд Тръмп да слезе от власт, за лиценз кандидатстваха общо 120 американски компании, от които само четири получиха разрешение за търговия с Huawei в размер на общо 20 млн. долара. Сред тези, на които документът беше отказан, бяха бизнеси, свързани с производството на памети, слушалки и микрофони и мрежови приложения.

Обикновено лицензът за търговия с китайската компания, издаван от администрацията, е със срок на действие от четири години, като за последните две години е дадена зелена светлина за стокообмен в размер на общо 87 млрд. долара.