След решението да отмени търга за пристанищната администрация на Александруполи и вместо това да развие инфраструктурата си чрез публични инвестиции, които ще бъдат предприети от основния акционер, фонда за използване на активи TAIPED, правителството реши да продължи с подобен модел за пристанищната администрация на Кавала, съобщи Еkathimerini.

Подобно на Александруполис, Кавала представлява пристанищна инфраструктура от критично геополитическо значение, в близост до важни енергийни съоръжения и ресурси, както и транспортни маршрути. Инфраструктурите включват единственото активно въглеводородно находище в страната (Принос), подводната кухина край Кавала, която може да се използва като стратегическо депо за газови резерви (търгът за който е в ход), също и перспективата за разработване на обекти за подводно съхранение на въглероден диоксид и Трансадриатическия тръбопровод за природен газ (TAP).

Грузия реанимира спорен и скъп мегапроект за черноморско пристанище

Грузия реанимира спорен и скъп мегапроект за черноморско пристанище

Въпреки че изпълнението на проекта все още изглежда далечно, съживяването на дискусиите е забележителна промяна в курса на властите

Освен това Кавала има летище. Намира се до магистрала Егнатия и е близо до вертикалните пътища, които ще бъдат развити и ще го свържат с Балканите, докато близостта му до града до Дедеагач е такава, че пристанището му често се третира като допълнение към аналога му в североизточна Гърция.

Kavala Port Authority SA, 100% от чийто акционерен капитал се контролира от приватизационния фонд TAIPED, отговаря за пристанищна система, състояща се от четири взаимно допълващи се пристанища: пристанище Апостолос Павлос в Кавала, което обслужва пътнически трафик, крайбрежно корабоплаване, круизи, яхти и риболов; пристанището на Керамоти, принадлежащо на община Нестос, което обслужва товарния трафик и крайбрежното корабоплаване; пристанището на Неа Перамос, което е и рибарско пристанище; и накрая, пристанище Филип II, което е предназначено за обслужване на товарен трафик.

Гърция отменя продажбата на пристанището в Александруполис

Гърция отменя продажбата на пристанището в Александруполис

Предвидено беше да бъдат продадени 67% от акциите на пристанището

Комплексът от тези четири пристанища е характеризиран като с международно значение, тъй като може да функционира като център за Източния Балкански полуостров.