Иран са загубили $150 млрд. след като президентът на САЩ Доналд Тръмп оттегли страната си от ядрената ссделка и въведе нови санкции срещу ислямската република. Това заяви държавният глава на Иран Хасан Рухани, цитиран от Bloomberg.

В изявление, предавано по телевизията, той заяви още, че санкциите на САЩ спират вноса на медицински стоки и храна.

Икономиката на Иран се свиват през последните две години, а инфлацията и безработицата растат. Износът на петрол, на който страната разчита за голяма част от твърдата валута, са по-малко от 10% от нивата преди въвеждането на ограниченията през май 2018 г.

Ден по-рано американските власти разшириха списъка със санкции срещу Иран, като добавиха двама съдии, три затвора и клон на Революционния съд в Шираз. Поправителните институции, попаднали под санкциите, се намират в градовете Шираз, Урмия, Машхад.

По-рано в четвъртък специалният представител на САЩ за Иран Елиът Ейбрамс на изслушване в Сената заяви, че Вашингтон скоро ще обяви санкции срещу ирански служители във връзка с неотдавнашната екзекуция на 27-годишния активист за граждански права Навид Афкари.

Иранската информационна агенция "Фарс" съобщи на 12 септември, че е изпълнена смъртната присъда срещу 27-годишния Афкари, който беше обвинен в убийството на охранител в град Шираз през септември 2018 г.

По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп призова Техеран да отмени наложената от съда присъда, като изрази мнението, че истинската причина за задържането на Афкари е участието в антиправителствена демонстрация. Тази седмица президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах призова президента на Иран Хасан Рухани за помилване. След изпълнението на присъдата той изрази съжаление, че "призивите на спортисти от цял ​​свят и цялата задкулисна работа на МОК, заедно с Иранския национален олимпийски комитет, Обединения свят по борба и Иранската федерация по борба, не са постигнали целта". Бах също изрази съболезнованията си на семейството и приятелите на Афкари.

САЩ конфискува четири плавателни съда, превозващи бензин от Иран за Венецуела

САЩ конфискува четири плавателни съда, превозващи бензин от Иран за Венецуела

За първи път