Казахстан, заемащ първо място в света по добив на уран, не планира в близките седем години за изгражда собствена атомна централа. Основната причина за това е наличието на свърхпроизводство на електроенергия в страната, заяви министърът на енергетиката Канат Бозумбаев.

Властите в Астана обмисляха планове за строителството на атомна електроцентрала над десет години и водеха предварителни преговори в тази насока с руската компания Росатом, както и с японската Toshiba.

"В Казахстан сега има излишък от електроенергийни мощности, който достига 5 000 мегавата, а в зимни условия - 3 500 мегавата. Не виждаме да скоро да се появи дефицит от електроенергия и затова в близките седем години не виждам необходимостта от нови мощности, такива като АЕЦ, " каза през журналисти министърът, цитиран от Reuters. Добивът на уран в страната се осъществява от държавната компания Казатомпром и неговите съвместни предприятия, в които участват световният лидер в ядрената енергетика, френската компания Areva и японската Sumitomo Corp.

От своя страна Казатомпром владее 10 процента от производителя на ядрени реактори Westinghouse Electric Co, американско подразделение на японския промишлен конгломерат Toshiba Corp.

През 2015 година Казахстан увеличи производство урана с 4,3 процента до 23 800 тона, оставащ най-голям производител в света с дял над 40 процента.