Една от най-важните за технологичната индустрия машини се произвежда в непосредствена близост до царевичните полета в Нидерландия. Правителството на Съединените американски щати прави всичко по силите си нито една от тях да не попадне в ръцете на Китай, пише The Wall Street Journal.

Пекин оказва натиск над нидерландското правителство да позволи на компаниите от Поднебесната империя да купуват от най-важния продукт на ASML Holding: машина, наречна екстремна ултравиолетова литографска система, която е жизненоважна за производството на съвременни микропроцесори.

Уникалната 180-тонова машина се използва от компании като Intel, Samsung и водещия доставчик на Apple, Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), за производството на телефони, 5G обордуване и компютри.

Китай иска местните производители да имат право да купят машината за $150 млн., така че производителят Huawei и други китайски технологични компании да бъдат по-малко зависими от чуждестранни доставчици. Но AMSL не продава, тъй като Нидерландия — под натиск от САЩ — не позволява износ към Китай. Администрацията на Байдън е поискала от правителството в Амстердам да ограничи продажбите заради притеснения за националната сигурност, според източници на изданието. Позицията не е нова и бе въведена първо от предходния президент, Доналд Тръмп. Вашингтон твърди, че оборудването на Huawei може да бъде използвано за шпионаж. Компанията отрича обвиненията.

Главният изпълнителен директор на AMSL Питър Венинк смята, че забраната може да има обратен ефект, както и потенциал да намали развитието в сектора заради по-ниските инвестиции в развойна дейност. В краткосрочен план тя може да засили недостига на полупроводници.

Искането на САЩ създава напрежение в отношенията между Китай и Нидерландия, а миналата година тогавашният посланик заплаши с ответен удар при търговията. Натискът започна по време на управлението на Тръмп. Машините на AMSL не могат да работят без американски компоненти, върху които Вашингтон има право да налага ограничения.

Администрацията на Байдън обмисля разширяване на фронта срещу Китай, като работи по създаването на алианс от западни държави, които напишат заедно списъка със забранени за износ продукти.

Защо машината е толкова важна?

ASML се отделя от нидерландския конгломерат Royal Philips през 90-те години на миналия век. Базирана във Велдховен, близо до границата в Белгия, компанията специализира във фотолитографията — процес, при който се използва светлина за печат върху фоточувствитени повърхности.

Фотолитографията е ключова за производителите на чипове, които използват светлина, за да начертаят квадрати върху силициевата подложка — както нож дълбае в дърво, но с химикали. Квадратчетата се превръщат в транзистори, а колкото повече от тях върху парче силиций, толкова по-мощен и енергийноефективен е чипът.

Един от най-добрите методи за събиране на повече транзистори върху подложката, е чертаенето на по-тънки линии — което и специалността на AMSL, чиито машини чертаят най-тънките линии в света.

Машините, чиито транспорт изисква три Boeing 747, използва лазер и огледала, за да начертаят линии с широчина пет нанометра. За сравнение, човешкият косъм е с широчина 75 000 нанометра. Очакванията са след пет години линиите вече да са с размер едва един нанометър.

Китай отговаря за 17% от общите продажби на ASML през 2020 г., но тези продажби включват единствено машините от по-старото поколение.