България може да печели по 200 милиона лева годишно от "Турски поток", ако газопроводът минава през страната. Това коментира експертът Галина Александрова, която е от екипа на специализирания сайт 3Е News. По нейните думи от преминаването на тръбопровода държавата ще може да извлече ползи.

"Аз съм за това да преминава газопровод през България с транзитни параметри, за да се пренася газ от Близкия изток, Средиземно море, Егейско море, Русия. Все още няма достатъчно информация за този проект", заяви Александрова в интервю за BloombergTV България.

"Параметрите на "Южен поток" биха били по-добри и като транзитни възможности, и като пряк достъп до руски доставчик. "Турски поток" също има своите предимства. Ако втората тръба е само транзитна, минава през Турция, количествата газ се пренасят през България - тогава би бил добрият вариант", обяснява тя.

Галина Александрова посочва, че от "пазарния тест" ще стане ясно колко точно икономически изгоден би бил проектът. По нейните думи според изчисленията на министъра на енергетиката Теменужка Петкова от транзитна такса България може да очаква около 200 милиона лева годишно.

"В момента приходите за "Булгартрансгаз" са около 100 милиона лева годишно", подчертава тя.

"Спирането на "Южен поток" беше грешка от гледна точна на инфраструктурата на евентуални ползи за България и предвид това, че щяхме да запазим позицията си за център на транспортирането на газ", смята експертът.

"При схемата на структуриране на сделката нямаше грешка. Тази структура не беше добър вариант", посочва още Александрова.

"Комерсант": "Турски поток" влиза в България през 2020 година

"Комерсант": "Турски поток" влиза в България през 2020 година

Ще следва маршрута на замразения "Южен поток"

Припомняме, че през ноември руското издание "Комерсант" излезе с публикация, в която се твърди, че газопроводът "Турски поток" ще премине през България, Сърбия, Унгария и Словакия.

Според информацията от тогава доставките до нашата страна, както и до съседна Сърбия, ще започнат от 2020 година. До Унгария те ще стигнат през следващата година, а по-късно и до Словакия.

По този маршрут трябваше да преминава е спреният проект за "Южен поток".

Според изчисленията вносният капацитет, който ще преминава през България, да бъде 15,8 милиарда кубични метра годишно, като този обем ще се подържа в следващите две десетилетия, считано от 2020 година. Износният ще бъде 4 милиарда кубични метра, а до януари 2021 година ще се увеличи до 11 милиарда кубични метра.