България може да си позволи още около осем години на бюджетни дефицити, които да финансира с теглене на заеми. Това коментира икономистът от независимия фискален съвет Любомир Дацов пред списание „Икономист“.

В интервю за новия брой на изданието, той споделя, че при сегашните темпове на държавни разходи, задлъжнялостта на държавата ще достигне равнище от 45-48% спрямо Брутния вътрешен продукт, а тогава разходите по обслужването му (лихвите) ще започнат да подкопават фискалната устойчивост. Според него, чуждестранните фирми не кандидатстват за изпълнение на инфраструктурни обекти в България, защото са наясно, че няма да спечелят и отказват да инвестират време и средства в подготовката на тръжна документация. Това е част от общото влошаване на бизнес средата, макар и да няма общо с отменените обществени пръчки. 

За Любомир Дацов причината е, че премиерът Бойко Борисов е осъзнал, че в обществото назрява критично отношение към множеството нередности, белязали управлението му и поради това е решил да демонстрира политика, удовлетворяваща обществените очаквания за почтеност. Относно промените в данъчните закони икономистът коментира, че макар и данък „уикенд“ да съответства на философията, върху която е изградена данъчната система, той ще внесе несигурност за бизнеса. Самият данък, както и по-старото решение на ГЕРБ да облага доходите от лихви по банкови влогове, според Дацов са форма на пълзящо покачване на данъчната тежест, която не може да остане скрита, но в същото време дава неудовлетворителни резултати. 

Според икономиста, резултатите от борбата с контрабандата са преувеличени. Постъпленията растат заради подобряването на икономическата среда, но за това управляващите нямат принос, смята Любомир Дацов. В подкрепа на тезата си, той задава и риторичният въпрос, ако днес има борба с контрабандата, защо не е имало такава през 2010 и 2011 година, когато тя отбелязваше най-сериозен растеж.

Относно икономическото развитие на държавата бившият заместник-министър на финансите коментира, че най-сериозните рискове произлизат от несигурността на международните пазари, а допълнителен проблем за България може да произлезе от Турция и Гърция, чиято нестабилност, може да засегне и икономиката ни.

Източник: БГНЕС.