Най-големите телекоми в Европа призоваха правителствата на страните от ЕС да спрат да се противопоставят на отдаването на лицензи за честоти за период от поне 25 години, като компаниите смятат, че подобна промяна ще окуражи инвестиции и иновациите.

В писмо, изпратено до министрите, телекомите казват, че са притеснени заради дискусиите в Брюксел за реформата на законодателството относно честотите и нейн провал ще навреди на всички компании, които ползват интернет.

Според тях това би довело и до замразяване на иновациите, растежа и развитието за десетилетия напред.

Писмото е подписано от главните изпълнителни директори на Deutsche Telekom, KPN, Orange, Telecom Italia, Telefonica, Telekom Austria, Telenor, Telia Company и Vodafone.

Европейската комисия се опитва от години да контролира правилата, по които правителствата отпускат лицензи за честоти на мобилните оператори, като целта е да се положат първите стъпки към единен европейски пазар на телеком услугите.

Около 15 държави от ЕС обаче се противопоставят на плановете на Комисията да въведе минимален срок на лицензите от 25 години, който варира в отделните страни и усложнява задачата на операторите да се съревновават със своите конкуренти отвън Океана.

От своя страна телекомите силно подкрепят този минимум и настояват и за законодателство, което да осигури голяма възможност за подновяване на срока след изтичането му, казва Матс Гранрид, директор на GSMA - световната асоциация на мобилните оператори.