Английската кралица Елизабет II държи милиони в офшорки на Каймановите острови, министърът на икономиката на САЩ Уилбър Рос има общ бизнес със зетя на Путин и близки до него олигарси, социалните мрежи Twitter и Facebook получават пари от руската държава, а големи световни корпорации като Nike и Apple агресивно укриват данъци.

Това са само част от новите разкрития за най-големите световни бизнесмени, държавни глави и водещи фигури в областта на политиката, развлеченията и спорта, които извършват данъчни нарушения, укривайки състоянието си в данъчни убежища.

Детайлите са описани в т.нар. Paradise Papers - 13.4 млн. документа, изтекли от офшорна адвокатска кантора и корпоративните регистри в 19 данъчни юрисдикции. Информацията е получена от германския вестник Süddeutsche Zeitung и е споделена от Международния консорциум на разследващите журналисти с партньори, включително Guardian, BBC и New York Times.

Те разкриват глобалната среда, в която могат да се развиват данъчните нарушения - и сложните и привидно изкуствени начини, по които най-богатите корпорации законно могат да защитят богатството си. Сред използваните офшорки са Каймановите острови, Бермуда и остров Ман.

Докато водещите световни лидери официално са против данъчните убежища и твърдят, че работят в посока ограничаването им, реално много от тях влагат парите си именно в офшорки.

Английската кралица е насочила милиони от личното си състояние към фонд на Каймановите острови, който инвестира в редица бизнеси, включително търговски вериги със съмнителна репутация. Чрез сложна схема са вложени 10 млн. паунда във фондове за рисков и частен капитал, които купуват търговски вериги и други бизнеси, носейки дивиденти на своите управляващи партньори (както и на самата кралица).

Министърът на икономиката на САЩ и един от най-доверените хора на президента Доналд Тръмп - Уилбър Рос има дял в корабоплавателна компания, която печели милиони долари годишно, транспортирайки нефт и газ за руска енергийна фирма, чийто акционери са зетят на Владимир Путин и двама руски милиардери, които са обект на санкции от САЩ.

Стивън Бронфман - един от ключовите съветници на канадския премиер Джъстин Трюдо, който има сериозна роля за политическото му издигане, е прехвърлил милиони долари към офшорки на Каймановите острови, за да избегне данъците в САЩ, Канада и Израел.

Социалните мрежи Twitter и Facebook са получили стотици милиони долари под формата на инвестиции, идващи от руските държавни финансови институции.

Бившият зам.-председател на британската Консервативна партия и член на Камарата на Лордовете лорд Ашкрофт е укривал активи от 450 млн. долара във фонд на Бермудските острови. Ашкрофт е и един от главните дарители на Консерваторите.

Двама от основните инвеститори в английските футболни клубове Арсенал и Евертън - Алишер Усманов и Фарад Мошири - също са се възползвали от услугите на офшорната адвокатска кантора, за да придобият дялове в двата клуба.

Мултинационалните компании като Apple и Nike прехвърлят все по-голяма част от печалбите си в офшорки. Само за последната година сумата е 600 млрд. евро, разкрива водещият икономист Габриел Зукман.