След днешното си заседание Европейската централна банка за пореден път остави без изменение базовите си лихвени ставки: по операциите за рефинансиране (т.нар. "репо лихва") на нулево равнище, по депозитите - минус 0,4%, маржиналната лихва по кредите - 0,25%.

Решението на паричния регулатор на еврозоната съвпадна с прогнозите на голямото мнозинство от експертите и анализаторите.

Освен това в съобщението на ЕЦБ се посочва, че и след януари банката ще продължава да изкупува активи, съгласно своята програма за количествени облекчения (APP) ежемесечно в размер 30 млрд. евро до края на септември 2018 година. Срокът на тази програма може да бъде удължен.

С по-голям интерес от самото решение се очаква по-късно днес пресконференцията на Марио Драги. На нея шефът на ЕЦБ ще представи актуалните оценки и прогнози на паричния регулатор за състоянието на икономиката на еврозоната.

Английската централна банка (Bank of England) също очаквано основната британска лихва на ниво от 0,5%, след като преди месец тя повиши

Без промяна и размерът на програмата за покупки на държавни облигации за 435 млрд. паунда, както и размерът на програмата за покупки на корпоративни облигации за 10 млрд. британски лири.

От АЦБ също така отбелязаха, че постигнатият миналата седмица пробив в преговорите за Brexit е намалил рисковете от неконтролирано излизане на Великобритания от ЕС (т.нар. "твърд Брекзит"). Това може да допринесе за повишаване на икономическото доверие на Острова.