Слаб интерес от страна на гражданите провали референдума, с който в Берлин трябваше да решат дали да задължат местната власт да постигне въглеродна неутралност за едва 7 години - до 2030 г., съобщават световните агенции.

В контекст: Германската столица, подобно на останалата част от страната, се стреми до 2045 г. да постигне 95% намаление на въглеродните емисии спрямо нивата от 1990 г. Според някои климатични активисти обаче целите не са достатъчно амбициозни и постигането им няма да намали темповете на глобалното затопляне.

100 града в ЕС се включиха в инициатива да станат въглеродно неутрални до 2030 година. Сред тях са София и Габрово

100 града в ЕС се включиха в инициатива да станат въглеродно неутрални до 2030 година. Сред тях са София и Габрово

За инициативата са подадени 370 заявления

Така и се стигна до общественото допитване, което при мнозинство и минимум 608 000 гласа в подкрепа на декарбонизацията до 2030 г. щеше да я превърне в правно обвързваща цел за управляващите.

Това обаче няма да се случи, защото по данни на "Ройтерс" едва около 441 000 са подкрепили ускорената въглеродна неутралност. Това е около 10% от 4-милионния най-космополитен германски град.

Германия все още е вторият най-голям купувач на руски изкопаеми горива

Икономика №1 в ЕС все още е вторият най-голям купувач на руски изкопаеми горива

Все пак страните от блока и останалата част от Европа ограничават вноса си

Около 80% от електричеството за него идва именно от изкопаеми горива. В близост няма големи ВЕИ мощности.

В прав текст: Резултатът "показва, че мнозинството берлинчани виждат, че исканията на референдума няма как да бъдат изпълнени - даже и ако се запишат в закон", коментира кметът на града Франциска Гифей. Според нея просто няма как Берлин да стане въглеродно неутрален до 2030 г. и "трябва ясно да се каже на хората това - всичко друго са глупости".

Брюксел облекчава правилата за "зелени" субсидии, за да се конкурира със САЩ

Брюксел облекчава правилата за "зелени" субсидии, за да се конкурира със САЩ

ЕС иска да прекрати зависимостта си от американски и китайски технологии и продукти

Още нещо: Референдумът съвпада и с преговорите между консервативния Християндемократически съюз и социалдемократите за общо управление в града. След победата на ХДС на последните избори Зелените се оказаха отново в опозиция.