Китай приветства опита на Съединените американски щати за нови търговски разговори, които да намалят напрежението, създадено от подхода на президента Доналд Тръмп. Стивън Мнючин, министър на финансите, иска срещу с Лиу Хе, най-високопоставеният икономически представител на Пекин, предават световни медии.

Министерствата на външните работи и на търговията на Китай заявиха, че притетстват идеята за бъдещи разговори, но все още уточняват детайлите.

Ходът идва, след като предходните преговори между двете най-големи икономики в света не произведоха никакъв резултат. Тръмп вече въведе мита върху стоки за $50 милиарда, а Пекин отвърна със същата сума. САЩ пък заплаши с нови мита върху други $200 милиарда.

Миналият месец във Вашингтон пристигна делегация от Китай, но преговорите завършиха без резултат. Бизнесът в САЩ също трябва да е доволен от намеренията за нови разговори, а скорошно изследване сочи, че три от пет компании вече са пострадали от търговската война. Вчера пък стана ясно, че дружествата масово наемат лобисти, за да спрат спора.

"Ако САЩ и Китай се върнат на масата, американският бизнес ще приветства това", казва Майрън Брилиянт, който се занимава с международните въпроси в щатската Търговска камара.

Бизнесът в САЩ на бунт срещу митата на Тръмп

Бизнесът в САЩ на бунт срещу митата на Тръмп

Компаниите, наели лобисти, се увеличават неимоверно