Съединените американски щати изумиха Европа, като се изтеглиха от преговорите за международен дигитален данък и заплашиха с ответен удар, ако Стария континент продължи с плановете за такъв, предава CNBC.

Ходът бе определен като "провокация" от министъра на финансите на Франция. В интервю Бруно льо Мер потвърди, че е получил писмо от американския си колега Стив Мнучин, в което се казва, че няма място дори за временно споразумение.

САЩ и Европа спорят за облагането на дигиталните гиганти отдавна. В началото на 2019 г. правителствата в ЕС не успяха да постигнат сделка за дигиталния данък и разговорите преминаха на ниво Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

В същото време някои европейски държави решиха самостоятелно да въведат подобно облагане. Това направи и Франция, превръщайки се в първата голяма икономика, която предприе подобен ход. Решението на Париж обаче предизвика напрежение със САЩ, като Вашингтон твърдеше, че то е нечестно спрямо американсите компании. Заваляха заплахи за мита.

През януари Париж и Вашингтон постигнаха споразумение да продължат разговорите на ниво ОИСР и предложените мита и данъци бяха замразени. Но междувременно Великобритания, Италия и Испания разработиха собствен данък, в случай, че разговорите пропаднат. Организацията трябваше да направи своето предложение в края на годината.

Въпреки преговорите, САЩ съобщи по-рано този месец, че ще разследва Австралия, Бразилия, Чехия, ЕС, Индия, Индонезия, Италия, Испания, Турция и Великобритания за същия данък.