Администрацията на Доналд Тръмп подготвя предложение за мита от 25% върху китайски внос за 200 млрд. долара. Тарифите са 2 пъти и половина по-високи от първоначално обявените, а целта на Вашингтон е да увеличи натиска върху Пекин и да го върне в преговорите, печелейки по-изгодна позиция, съобщава Bloomberg.

Засегнатите стоки включват хранителни продукти, химикали, стомана и алуминий и потребителски стоки, вариращи от кучешка храна, мебели и килими до автомобилни гуми, велосипеди, бейзболни ръкавици и козметични продукти.

Решението за налагането на митата вероятно ще бъде обявено още днес, а те ще влязат в сила след период на обществено обсъждане, приключващ в края на август.

САЩ наложи нови мита, Китай отвърна. Търговската война е неизбежна
Обновена

САЩ наложи нови мита, Китай отвърна. Търговската война е неизбежна

Продължителна битка между двете суперсили ще е тежък удар за глобалната търговия, инвестициите и растежа

Вашингтон вече наложи 25% мита върху китайски внос за 34 млрд. долара, като се очаква още тази седмица да активира тарифи върху продукти за още 16 млрд. долара. Пекин отвърна със същите мита върху американски внос. Тръмп дори заплаши да наложи мита върху китайски стоки за 500 млрд. долара - приблизително целия китайски внос в САЩ.

Подготвяните нови тарифи върху стоки, включващи китайска риба тилапия, печатни платки и продукти за осветление, ще имат по-голямо въздействие върху потребителите, отколкото предишните мита.

В същото време представители на министъра на финансите на САЩ Стивън Мнучин и китайския вицепремиер Лиу Хе продължават комуникацията си, търсейки начини да подновят преговорите.

САЩ даде началото на търговската война. Светът се готви да отговори

САЩ даде началото на търговската война. Светът се готви да отговори

Митата върху стоманата и алуминия разгневиха партньорите на Вашингтон и сринаха акциите на Уолстрийт

Вашингтон взема драстичните мерки, за да спечели по-добра позиция в бъдещите преговори и да извоюва търговски отстъпки от Пекин. Това обаче може да задълбочи търговската война между двете държави.

10%-те мита за тези продукти вече са проблематични, но увеличаването им повече от 2 пъти до 25% ще бъде много по-лошо, предупреди Ерин Енис, старши вицепрезидент на Американо-китайския бизнес съвет.

"Предвид обхвата на засегнатите продукти, около половината от общия внос от Китай е изправен пред тарифи, включително потребителски стоки. Увеличаването на разходите ще бъде прехвърлено на клиентите, така че ще се отрази на повечето американски портфейли", обясни Енис, цитиран от Reuters.

Китай започна да усеща ефекта от митата

Китай започна да усеща ефекта от митата

Намаляват производството и търсенето

Има преговори, няма сделка

Вашингтон и Пекин проведоха общо 3 кръга преговори, в които участваха експерти и политици. Първо Мнучин посети Китай, а после Лиу отиде във Вашингтон. След неговата визита двете държави излязоха с общо изявление, обещавайки да намалят търговския дефицит на САЩ с Китай и други неща.

Но след няколко дни самият Тръмп се оттегли от сделката, заявявайки, че разговорите "вероятно ще трябва да използват различна структура"

"Китай и САЩ проведоха няколко кръга от консултации и постигнаха важен консенсус, но за съжаление САЩ не изпълниха задълженията си, нито направиха съгласувани усилия с Китай", заяви китайският външен министър Уанг Йи в началото на тази седмица.