През септември САЩ наложиха допълнителни санкции срещу Русия, които, наред с други неща, ограничават "постоянния внос" на малки оръжия и боеприпаси за САЩ от Руската федерация.

Във връзка с това Американското бюро за алкохол, тютюн, огнестрелни оръжия и експлозиви (ATF) ще забрани на местните компании да купуват руско гражданско оръжие.

Русия е основният доставчик на цивилни боеприпаси за САЩ. Годишният обем на доставките надхвърля 100 милиона долара (21% от руския износ на оръжейни патрони). През миналата година, например, Щатите са внесли 765 милиона патрона от Русия , пише vesti.ru.

Ръководителят на държавната корпорация "Ростех" Сергей Чемезов смята, че санкциите на САЩ срещу отбранителния експорт, въведени през март, засягат продуктите с двойна употреба, които Държавният департамент на САЩ счита за "военни услуги", отбелязва РБК.

По-специално санкциите засягат граждански самолети MS-21. "Те забраниха вноса на композитни материали за крилото. Въпреки че това е абсурдно и е лукава позиция като цяло", каза Чемезов.

Според него целта на санкциите на САЩ е да възпрепятстват развитието на руските отбранителни технологии като цяло и в частност на гражданската авиация.