Саудитска Арабия се готви да отвори първия си магазин за алкохол в столицата Рияд. Той ще обслужва изключително немюсюлмански дипломати, събощава агенция Reuters, позовайки се на свой източник, запознат с плановете и документ на властите.

Клиентите ще трябва да се регистрират чрез мобилно приложение, да получат код за разрешаване от външното министерство и да спазват месечните квоти при покупките си, се казва в документа.

Насред пустинята: Саудитска Арабия строи ски курорт

Насред пустинята: Саудитска Арабия строи ски курорт

Курортът Троена ще бъде достъпен за скиори три месеца всяка година

Този ход е крайъгълен камък в усилията на кралството, водено от саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, да отвори ултраконсервативната мюсюлманска страна за туризъм и бизнес, тъй като пиенето на алкохол е забранено в исляма.

Също така е част от по-широки планове, известни като Визия 2030 за изграждане на икономика след петрола.

Новият магазин се намира в дипломатическия квартал на Рияд, квартал, където живеят посолства и дипломати и ще бъде "стриктно ограничен" за немюсюлмани, се казва в документа.

Не е ясно дали други немюсюлмански емигранти ще имат достъп до магазина. Милиони такива живеят в Саудитска Арабия, но повечето от тях са мюсюлмански работници от Азия и Египет.

Саудитска Арабия взе втори огромен заем само за 2 месеца

Водеща петролна страна взе втори огромен заем само за 2 месеца

Какъв е срокът на погасяване на емитираните облигации

Източникът на Ройтерс, запознат с плановете на властите, каза, че магазинът се очаква да отвори през следващите седмици.

Саудитска Арабия има строги закони срещу пиенето на алкохол, което може да бъде наказано със стотици удари с камшик, депортиране, глоби или лишаване от свобода,като емигрантите също са изправени пред депортиране. Като част от реформите бичуването до голяма степен е заменено с присъди затвор.

Досега в страната алкохолът е бил достъпен само чрез дипломатическата поща или на черния пазар.

Контролираните от държавата медии съобщиха тази седмица, че правителството налага нови ограничения върху вноса на алкохол в дипломатическите пратки, което може да увеличи търсенето в новия магазин.

Новият регламент ще ограничи вноса, за да се противопостави на "неправилния обмен на специални стоки и алкохолни напитки, получени от посолствата на немюсюлмански страни в Саудитска Арабия", съобщи ежедневникът Arab News в неделя.

Саудитска Арабия, която беше сравнително затворена в продължение на десетилетия, през последните години смекчи строгите социални кодекси, като разделяне на мъжете и жените на обществени места и изискване жените да носят покриващи черни дрехи или абая.

Затягането на властта на принц Мохамед е придружено от промени, които включват отваряне на страната за нерелигиозен туризъм, концерти и разрешаване на жените да шофират, както и репресии срещу несъгласието и политическите съперници.

Визия 2030 също така включва развитие на местни индустрии и логистични центрове и има за цел да добави стотици хиляди работни места за саудитски граждани.