Лидерът на "Има такъв народ" (ИТН) Слави Трифонов изтегля министрите си от правителството и слага край на "агонията" и на коалицията. Това заяви Трифонов в извънредно изявления, което направи по традиция по собствената си телевизия и в профила си във Фейсбук.

С изключително рязък тон лидерът на ИТН отправи две основни обвинения към правителството и по-конкретно към двамата лидери на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев. Едното обвинение касае отношенията с Република Северна Македония, а другото - разходването на парите на държавата. 

По темата за Македония, Трифонов заяви, че премиерът Кирил Петков води две външни политики. По думите му министър председателят си има друг външен министър, който не е Теодора Генчовска, а се казва Весела Чернева. Лидерът на ИТН заяви, че премиерът е дал обещание пред европейските лидери да вдигне ветото.

"Кирил Петков грубо нарушава подписаното коалиционно споразумение", каза още Трифонов.

По думите му никой няма право да взима едностранно такова решение, защото това би било национално предателство.

По темата за разходите в държавата Трифонов заяви, че от както Асен Василев е финансов министър "хвърчат милиарди". Никой няма право да експериментира с нашите пари, добави той. Факт е, че никой не знае, за какво се изхарчиха 9 милиарда лева за 9 дни през декември, посочи още Трифонов. Според него планираните мерки за актуализацията ще увеличат инфлацията.

"Продължаваме промяната" водят държавата към фалит, категоричен бе Трифонов.

Трифонов каза, че министрите на ИТН са напуснали днешното заседание на МС, заради лошия бюджет. Коалицията не се справя и не работи както трябва, това е агония, допълни той. Депутатите от ИТН ще подкрепят актуализацията на бюджета само в социалната част, защото останалата част тя е вредна, каза още лидерът на ИТН.

В отговор на тези обвинения премиерът Кирил Петков заяви: "Днес е денят на водораздела - може да сте от страната на мафията или да имаме принципна позиция, за да може всеки един лев да се отчита."

Правителство на малцинството е много по-добре, отколкото в едно правителство да се извиват ръцете, да се спират законодателните реформи и борбата срещу корупцията да се спира, изтъкна Кирил Петков.

Кирил Петков обясни сюжета с напускането на ИТН: В последната седмица министър Караджов (квота на ИТН в правителството) поискал увеличаване на бюджета на Министерството на регионалното развитие с 3 млрд. и 600 млн. лв., отгоре на вече съществуващата сума от 2 млрд. и 200 млн. лв., което би било безпрецедентен бюджет. В актуализацията поискал 3 млрд. и 600 млн., за да бъдат платени на същите фирми, които в последните години били разследвани от министър Рашков за злоупотреби, обясни Петков. Актуализацията не беше направена, за да се дадат пари на още осем фирми, добави премиерът.

Няма да се отклоним нито на стъпка, отсече Кирил Петков и по въпроса за борбата с корупцията, и по темата с актуализацията на бюджета.