Световната банка отбелязва съкращаване в неравенството на доходите  и намаляване на бедността даже в периода след финансовата криза, въпреки забавения глобален икономически растеж. Това е установило изследване на банката, пише Reuters.

„В същото време, когато вниманието на света бе главно съсредоточено върху неравенството като цяло, протичаше по-тих процес на намаляване на имущественото неравенство, който не бе забелязан”, твърди Франциско Ферейра, отговарящ за програмата за изучаване на бедността на Световната банка.

Между 2008 и 2013 години в повечето страни по света имущественото неравенство се съкращава, а не нараства. Най-новите данни показват, неравенството е намаляло в повече от 40 държави - включително Бразилия, Перу, Мали и Камбоджа.

По данни на Световната банка броят на хората, живеещи с по-малко от 1,9 долара на ден през 2013 година се е намалил до 767 милиона души (10,7% от световното население). За сравнение година по-рано такива хора са били  881 милиона души (12,4%), а през  1990 година - 1,85 милиарда  (35%).

За 25 години броят на хората в света живеещи с по-малко от 2 долара на ден е намалял с 1,1 милиарда души, подчертават от световната финансова организация.