Правителството на талибаните в Афганистан стартира програма за борба с глада, като предлага на хиляди хора пшеница в замяна на труд, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

По схемата на талибаните "храна срещу работа" на работниците няма да се плаща с пари. Програмата е насочена към тези, които в момента са безработни и са най-застрашени от гладна смърт през зимата.

В рамките на двумесечната програма, в столицата ще бъдат раздадени 11 600 тона пшеница, а в други части на страната, включително Херат, Джалалабад, Кандахар, Мазари-Шариф и Пол-и-Хомри, ще бъдат разпределени около 55 хил. тона зърно.

Трудът на работниците в Кабул ще включва изкопаване на водни канали и тераси за събиране на сняг по хълмовете с цел борба със сушата.

Хранителна криза надвисна над Афганистан

Хранителна криза надвисна над Афганистан

Местните са изправени пред безработица и инфлация

Афганистан, който вече страда от бедност, суша, прекъсвания на електрозахранването и провалена икономическа система, сега е в началото на сурова зима.

Схемата ще бъде разгърната в големите афганистански градове и ще даде работа на 40 000 души само в столицата, заяви главният говорител на талибаните на пресконференция в Кабул.

Муджахид и други високопоставени служители, сред които министърът на земеделието Абдул Рахман Рашид и кметът на Кабул Хамдула Номани, на церемония в столицата, дадоха вчера старт на програмата.