Пакистан е страната с най-бързо развиващия се ядрен арсенал и в рамките на следващите 5-10 години и е вероятно той да се удвои спрямо този на Индия и да надвиши ядрените сили на Франция, Великобритания и Китай. Всъщност само арсеналите на САЩ и Русия ще бъдат по-големи.

През последните години ислямската страна се хвалеше за разработването на „тактически ядрени оръжия”, за да се защити срещу потенциални настъпателни действия от страна на Индия. В действителност Пакистан е единствената държава, която в момента се хвали със създаването на все по-миниатюрни ядрени оръжия, пише Quаrtz.

Налице са всички основания пакистанците да се противопоставят, а не да приемат това развитие. Най-разграничимата причина е, че в случай на конфликт между двете южноазиатски държави този вид въоръжаване вероятно ще доведе до десетки хиляди убити пакистанци, вместо индийци.

Макар пакистанците да аплодират продължителните усилия на армията да тормози Индия в преследване на региона Кашмир, има редица причини пакистанските граждани да са разтревожени от развитието на тактически ядрени оръжия.

1. Няма такова нещо като „тактическо ядрено оръжие”. Дори най-малкото ще има стратегически последици. Ако Пакистан използва подобни оръдия срещу Индия, няма почти никакъв шанс тя да бъде оставена да отвърне на удара самостоятелно. Международната общност най-вероятно ще се обедини около Индия. Реакцията към Пакистан, която би нарушила ядрена забрана, която бе образувана, след като американците използваха атомни бомби срещу Япония, най-вероятно ще бъде бърза и опустошителна.

2. Тези оръжия не разполагат с такава военна мощ, каквато прокламира пакистанската армия. Все пак те изострят огромните предизвикателства за командване и контрол, включително възможността престъпни елементи да ги отмъкнат, когато са разположени напред. Тактическите ядрени оръжия нямат значителен ефект на бойното поле срещу вражеската мишена. Освен това не е очевидно, че тези оръжия в действителност са в състояние да възпрат нахлуване на Индия в Пакистан.

3. Дори на теория Пакистан да разгърне стоте си оръжия от 15-30 килотона в големите индийски градове, е малко вероятно Пакистан да съумее да разположи всички тези оръжия, така че да проведе „отличен първи удар”, при който възможностите на Индия да са напълно унищожени.
Освен това са необходими значително по-малко оръжия от подобна величина, за да бъде Пакистан разрушен изцяло. Пакистан ще престане да бъде жизненоважна политическа единица, докато Индия, макар и жестоко ударена, ще оцелее като държава.

4. Тактическите ядрени оръжия са предназначени първо да бъдат използвани срещу индийски войски на пакистанска почва. Според някои изчисления Пакистан ще трябва да използва 30-килотонно ядрено оръжие на своя територия. Употребата на подобно оръжие в края на даден град може да убие над 52 000 души.

5. Пакистанците би трябвало да се присмиват на това ново оръжие в националния арсенал, защото то не може да направи това, което армията обещава: да защити гражданите от индийско нападение.

Дори и Пакистан напълно да въведе тези оръжия в арсенала си, тя все пак има армия, която не може да спечели конвенционална война срещу Индия, и ядрени оръжия, които не може да използва. Това ѝ оставя само варианта да създава терористи, които да използва срещу влага.

Има основание САЩ и международната общност да започнат да гледат на ядрените оръжия на Пакистан като на директна заплаха за сигурността. Най-малкото тези ядрени сили винаги са били предназначени да позволяват на Пакистан да измъчва Индия чрез употребата на войнствени пълномощни. Следователно Пакистан се е превърнал в епицентър на ислямския тероризъм.

Със задълбочаването на напрежението между САЩ и Пакистан и тъй като арсеналът на вторите се разширява и им позволява да таргетират американски цел в Южна, Централна и Югозападна Азия, САЩ би следвало да започнат да гледат на разпространението на ядрени оръжия и доставяни превозни средства като директна заплаха за сигурността си вместо просто поредния проблем, който да бъде решен.