С пристигането на американския президент Доналд Тръмп в Япония за срещата на Г-20, всички големи технологични компании ще следят всяко негово действие и изказване в очакване на планирания разговор между него и китайския му колега Си Дзинпин.

Търговският диспут между двете най-големи икономически сили в света донесе проблеми за много от големите имена в сектора.

"Всичко в търговската война оказва негативен ефект върху нас, както и върху Китай", казва професорът по право в университета Фондъм Мат Голд.

Много анализатори не очакват срещата да приключи с подписването на споразумение, въпреки твърденията на американския финансов министър Стивън Мнучин, че работата е "на 91% свършена".

Това дали двамата президенти ще постигнат консенсус или не е от сериозно значение за някои от големите технологични компании и в двете страни. Ето за кои решението от срещата е най-важно, според CNN Business.

Apple

От години Китай е производствен хъб за американски стоки. С разразяването на търговския конфликт обаче много компании, като Apple, Google и Nintendo са принудени да търсят възможност за преместване на производството си от страната.

Първата от тях официално поиска от свои ключови доставчици да анализират различни алтернативи в Югоизточна Азия.

Тук трябва да се отбележи, че вземането на такова решение няма да бъде лесно, тъй като Китай предлага значително по-добра инфраструктура от съседките си. Това означава, че избирането на нова дестинация за завод ще донесе затруднения и значителни разходи.

"Тук не става въпрос за правенето на тениски, а на много по-сложни продукти", казва анализаторът Мехди Хосейни. "Това изисква по-квалифицирана работна ръка и широка верига на доставки. Преместването на производството извън Китай включва значителни разходи за обучение на работниците и изграждането на нова инфраструктура", допълва той.

Google

В хода на търговския конфликт Вашингтон не веднъж изрази съмнения относно сигурността за производството на ключови продукти на китайския пазар.

Това е още една причина, заради която компании като Google ще търсят възможност да преместят производството или сглобяването на най-важните техни продукти извън Китай.

"Има компании, които работят в Китай от 80-те години без никакви проблеми със сигурността", коментира Хосейни.

"Технологичните компании отдавна са взели мерки в тази посока, за да гарантират сигурността на данните и производството си. Някои от тези изразени съмнения, според мен, просто са част от тактиката на преговарящите", смята анализаторът.

Huawei

За китайският гигант и вторият най-голям производител на пазара на смартфони изходът от срещата между Тръмп и Си Дзинпин е особено важен. С налагането на американските санкции срещу компанията тя се оказа притисната в ъгъла що се отнася до доставките на компоненти и софтуер от компании от Щатите.

Технически темата за националната сигурност и мерките, които Вашингтон предприе в тази посока, е отделна от търговските преговори. Но Тръмп потвърди, че може да бъде обсъдена и възможността за промени в ограниченията за Huawei.

Micron, Intel и Qualcomm

Huawei не е единствената засегната от санкциите на САЩ. Американски технологични компании, включително Micron, Intel и Qualcomm също са засегнати от тях, тъй като значителната част от техния износ на компоненти и софтуер са за китайския производител.

Преди налагането на санкциите Huawei е основният клиент на Micron. Заради това и продажбите на фирмата са с 33% надолу в сравнение с предходната година.