Цената на тока за битовите потребители "замръзва", а за малките стопански потребители на регулирания пазар - поевтинява значително от 1 юли. Това коментира пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, след откритите заседания  регулатора.

Иванов посочи, че това продължава  посоката на мерките, които регулаторът предприема: чрез цената на тока за битовите потребители, която остава непроменена, да се продължи , водената вече една година политика на предсказуемост и стабилност на цената на електроенергията. 

„Предложението ни за такова ценово решение е в дългосрочен интерес, както на битовите, така и на бизнес потребителите”, добави той, цитиран от БТА.

Чрез премахването в голяма степен на кръстосаното субсидиране, което съществуваше между бизнес и битови потребители на регулирания  пазар, се забавя "изтичането" на бизнес потребителите към свободния пазар, защото цената намалява между 6 и 10 процента за тях, коментира Иванов. 

По думите му това ще бъде много добра новина за малкия бизнес в страната, защото ще му даде възможност за по-голяма конкурентоспособност. Шефът на КЕВР отбеляза, че се намаляват и цените за пренос и достъп на високо напрежение, както и добавката "Задължение към обществото" - с още един лев на мегаватчас.