Цените на жилищата във Великобритания се повишиха до шестгодишен връх през декември, предава Bloomberg. Цените са нараснали със 7,3% на годишна база до средна цена от 312 800 долара. Спрямо месец по-рано са се увеличили с 0,8%.

Пазарът на жилища във Великобритания процъфтява през 2020 г.. Много купувачи търсят нов дом, след карантината през пролетта. Тогава правителството временно отмени данъка върху покупките на жилища. Ръстът продължи и през втората вълна на коронавируса. Продажбите и огледите продължиха дори в райони с най-суровите ограничения.

"Устойчивостта, наблюдавана през последните тримесечия, изглеждаше малко вероятна в началото на пандемията", каза Робърт Гарднър, главен икономист на Nationwide. "Търсенето на жилища се стимулира от множество политически мерки и променящите се предпочитания на хората след пандемията."

Анализаторите са разделени по отношение на перспективите за 2021 г. Уебсайтът за недвижими имоти Rightmove прогнозира че цените ще се покачват с 4% поради слабост в търсенето, докато Halifax смята, че цените могат да паднат с цели 5% следващата година с нарастване на безработицата.

"Активността на имотния пазар може да се забави през следващите тримесечия, особено след изтичане отмяната на данъка от края на март", каза Гарднър от Nationwide.