60 процента от имотните сделки във високия и средния сегмент през миналата година в София са били на етап "в строеж", казват от Colliers в свой доклад. Причината затова се крие продължаващия растеж на търсенето, който все още изпреварва предлагането, посочват оттам.

Поради ограниченото предлагане на качествени имоти и интензивното търсене, разликата между офертна и продажна цена поддържа низходяща тенденция. Тя е намаляла от 11% през 2013 г. на 2% - през 2018 г.

Колко би трябвало да струват жилищата в София спрямо цените на наемите в момента?

Колко би трябвало да струват жилищата в София спрямо цените на наемите в момента?

Една стара пазарна формула дава ясен отговор

Независимо от понижената гъвкавост по отношение на готовността на отстъпки от страна на инвеститорите, сключените сделки през 2018 г. са се увеличили с 25% спрямо 2017 г. Нараснало е търсенето на апартаменти с 2 и с 4 спални.

Към края на 2018 г. завършените нови проекти са с 8% повече спрямо първото полугодие на същата година, а повишението на площите в процес на активно строителство за същия период е 44%. Предпочитаните от инвеститорите райони на София са южните квартали и подножието на Витоша.

BLD стартира изграждането на комплекс със 17 къщи край София

BLD стартира изграждането на комплекс със 17 къщи край София

Колко ще струват имотите там?

През 2018 г. броят на клиентите, използвали банково финансиране се е повишил с 10%, поради по-благоприятните условия. Ниските лихви по депозитите са сред причините за увеличение на сделките с цел инвестиция. През миналата година те заемат 33% от общия обем транзакции.

През 2019 г. пазарът на жилища в средно висок и висок клас като цяло се очаква да остане стабилен, според данните на Colliers. Промените ще се отнасят основно до оформяне на нови жилищни райони, в резултат на проекти, чието строителство е планирано да стартира през годината. В случай, че прогнозите за увеличение на лихвените проценти се реализират е възможно да се наблюдава плавен спад на сделките с имоти, закупени с инвестиционна цел.

Административни пречки оскъпяват жилищата в София

Административни пречки оскъпяват жилищата в София

Имотите в столицата могат да поевтинеят, ако бюрокрацията намалее