Жилищните имоти в италианските градчета и провинцията винаги са привличали чуждестранни инвеститори. Пандемията още повече засилва търсенето от страна на заможни американци и британци, съобщава Bloomberg.

Факторите, които обуславят тези явления, са данъчни стимули, относително по-ниски цени на имотите и потенциалът за дългосрочна работа от разстояние.

Според Бил Томпсън от консулската имотна компанията Knight Frank, на пазара на недвижими имоти в Италия има драстични промени. Отчетен е най-високият ръст на интереса от британци и американци в последно време. "Имотният пазар в Италия изживява своята най-добра година от последното десетилетие насам", коментира той.

Има и купувачи, които купуват "на сляпо", без дори да са видели жилището на живо. Такъв е случаят на 52-годишният инвестиционен мениджър от Ню Йорк Анди Исикоф.

Според проучването на Knight Frank през септември 2021 г. Италия е топ дестинация за закупуване на втори дом за купувачите от Северна Америка и Великобритания. По-ниските цени на жилищата, в сравнение със страни като Франция и Испания, привличат чуждестранните купувачи към Италия.

Гърция ще осигурява достъпни жилища и ще премахне някои данъци за младите хора в страната

Гърция ще осигурява достъпни жилища и ще премахне някои данъци за младите хора в страната

Това е част от плана на правителството за подкрепа на хората до 30-годишна възраст там

"Купувачите търсят слънчеви и красиви места, когато става въпрос за покупка на втори дом в Европа. Италия е фаворит в региона, заради ниските цени ", смята анализаторът на Savills за недвижими имоти Йелена Цветкович.

Средната цена на имот около италианския град Риети през септември е била 96 000 евро, според данни на сайта за недвижими имоти Idealista. Близо до Милано жилищата струват средно 123 000 евро. За сравнение, къща в Португалия, в близост до Лисабон, струва средно 147 000 евро, а в покрайнините на Мадрид, имотите струват струват средно 147 300 евро.

Данните на Savills и Sotheby's показват, че през първите осем месеца на 2021 г. в Италия са продадени повече имоти, отколкото през цялата 2019 г. и британците и американците са най-многобройните клиенти.

Продажбите на жилища у нас и в ЕС намаляват по време на пандемията, но цените продължават да растат

Продажбите на жилища у нас и в ЕС намаляват по време на пандемията, но цените продължават да растат

Сериозен спад в продажбите за 2020 година отчитат Кипър, Словения и Белгия

Продажбите на Sotheby са нараснали със 74% през първите осем месеца на годината, в сравнение със същия период на 2019 г. Според данните на Knight Frank, ръстът в продадените жилища между април 2020 г. и март 2021 г. е 19%, спрямо две години по-рано и 108% повече в сравнение със същия период на миналата година.

Обикновено Тоскана и Умбрия са най -популярните региони, но агентите по недвижими имоти отбелязват, че има повишаване на интереса в района на Милано, а също и около Рим.

Политиката на Италия за предоставяне на бонуси за ремонт на къщи в по-ненаселените райони на страната, също е допринесла за повишения интерес на купувачите.

По думите на брокери, по време на пандемията някои италианци продават втория си дом или ваканционно жилище, заради липса на финанси. Поради тази причина на пазара са излезли и по-занемарени жилища.