Пазарът на недвижими имоти все още не може да бъде описан като "балон", но е тръгнал в тази посока. Това мнение изрази Тихомир Тошев, изпълнителен директор на "Кредит център" и кредитен консултант с многогодишен опит по време на дискусия днес. По думите му, прегряване на пазара може да се получи тогава, когато жилищата започнат да поскъпват за по-дълъг период с двуцифрен темп от над 10%, както се роди кризата през 2008 година.

Именно защото това отново започва да се случва, Тошев алармира, че всички участници на пазара трябва да бъдат по-внимателни. Ръстът на цените в София през 2021 година по данни на агенцията за недвижими имоти "Адрес" е в размер на 15%, което го прави най-големия от периода преди кризата насам. Единствената друга подобна година е била 2017-а с ръст от 14.7%, след което обаче той намалява.

Гергана Бахчеиванова, изпълнителен директор на "Адрес недвижими имоти", обяснява това поскъпване с новите предпочитания на купувачите - да влизат в напълно готови за живеене жилища. "Купувачите все по-често търсят завършени, готови, отремонтирани жилища. Това е инвестиция на продавача и вдига цените", коментира тя.

"Жилищата вече се търгуват с 30% отстъпка", "Иде ли крах на българския имотен пазар?" или как приключи предишната имотна еуфория

"Жилищата вече се търгуват с 30% отстъпка", "Иде ли крах на българския имотен пазар?" или как приключи предишната имотна еуфория

Пазарът е цикличен, което вещае рано или късно (частично) повтаряне на историята

Влияние върху цените има и заради поскъпването на строителния процес - от материалите до възнагражденията на работници, сподели от своя страна Ирина Кънева, търговски и маркетинг директор на строително-инвестиционната компания BLD.

Прогнозите на експертите са, че поскъпването ще продължи още известно време, но вече се вижда върха на пазара. "Движим се по ръба в посока нагоре, върхът е близо и ще трябва да се кротнем малко на него, защото ако ръстът на цените на имотите започне да изпреварва ръста на доходите, това неминуемо ще доведе до една почивка (б.р. метафорично - застой на пазара), която, ако времето е хубаво, може да е приятна, но ако времето е лошо, няма да е", коментира Тихомир Тошев.

Той е на мнение, че надали ще се повтори сценария от периода 2008-2012 година, когато цените на имотите паднаха с близо 40%, "но е много вероятно всички на този пазар да пострадаме при следващото голямо надуване на цените на имотите с един дълъг период, в който може би няма да има спад на цените, но няма да има достатъчно сделки".

Целият запис от събитието можете да видите тук: