Дори пандемията не може да спре най-големият балон в света да продължи да расте, пише The Wall Street Journal.

След кратка пауза по време на най-тежкия период през февруари, китайският бум на пазара на недвижими имоти в някои мегаградове, за който редица анализатори смятат, че е неустойчив, продължи неуморното си покачване. Цените растат, а инвеститорите сключват сделка след сделка, въпреки милионите загубени работни места и други икономически проблеми.

През 288 апартамента в нова сграда в Шънджън се продават през интернет за по-малко от 8 минути. Дни по-късно купувачите купуват над 400 апартамента в нов комплекс в Суджоу. В Шанхай препродажбите на апартаменти достигат рекорден връх през април. Една събота през май почти 9 000 души внасят депозит от един милион юана ($141 300) в опит да купят апартаменти в Шънджън.

"Нямах време за обяд през уикендите през март", когато пазарът тръгна отново нагоре, казва Zhao Wenhao, брокер в Lianjia, една от най-големите китайски компании в областта. Редица клиенти се притесняват, че валутата на Китай ще се обезцени, което ги кара да инвестират още повече е жилища.

Създаденият балон, казват много икономисти, засенчва този в САЩ от началото на десетилетието. В пика на бума в Щатите над $900 млрд. годишно бяха инвестирани в жилищни сгради. За 12-те месеца до края на юни в Китай са придобити жилищни имоти за $1,4 трлн. През юни са инвестирани повече в жилища в Китай, отколкото който и да е бил друг месец в историята.

Общата стойност на китайските жилища достига $52 трлн. през 2019 г., според Goldman Sachs Group - два пъти пазара на имоти в САЩ и дори по-голям от пазара на американски облигации.

Коронавирусната пауза на пазара на продължи дълго. Цените на имотите в китайските градове се покачват с 4,9% през юни, спрямо същия месец година по-рано. През първото полугодие инвестициите растат с 1,9%, въпреки огромния спад през февруари.

И макар че бързото възстановяване на жилищния пазар от една страна е добра новина за Пекин, то напомня на централното правителство и за инвеститорско поведение, което отдавна създава притеснения. Властите в Китай многократно се опитваха да забавят ръста на цените, а през 2017 г. президентът Си Дзинпин заяви, че "жилищата се изграждат, за да живееш в тях, а не за спекулация".

Централният проблем за Китай е, че купувачите осъзнаха, че правителството няма да позволи пазарът да се срине. Ако цените на имотите намалеят драстично, това ще изтрие основният източник на богатство за много от китайците и ще предизвика недоволство.

От своя страна това дава на китайците стимул да купуват, защото вярват, че имотите в големите градове остават най-сигурната инвестиция - без значение здравето на икономиката.

Никой не знае как Пекин може да разреши проблема, без да дестабилизира икономиката. Ако пазарът остане силен, това спира и централната банка от въвеждане на по-агресивни икономически стимули тази година, защото се страхуват, че ще надуят имотния балон още повече.

През 2017 г. около 21% от жилищата в градовете в Китай остават празни - висок дял според международните стандарти. Това възлиза на 65 млн. празни жилища, сочат най-скорошните данни от China Household Finance Survey. Доходността от наемите - дела от стойността на имота, който наемодателят получава годишно, като го отдава под наем - е под 2% в градовете като Пекин, Шанхай и Шънджън.

Едно от притесненията е, че жилищният бум отнема средства от други индустрии, които се състезават със строителните предприемачи за заеми от банките. Той създава и огромна дългова тежест за домакинствата. Китай отговаря за 57% от световното увеличение на заемите за жилище, което възлиза на $11,6 трлн. от 2010 до 2019 г.Изследвания показват още, че 78% от богатството на китайците в градовете е свързано с имот, срещу 35% в САЩ.