Не бих се наел да направя еднозначна прогноза за пазара на имоти. Той ще се влияе най-вече от развитието на световната икономическа криза и ще започне да се възстановява поне година след успокояването й. Със сигурност обаче бум в имотите няма да има скоро. Това заяви Никола Стоянов (на снимката), управител на Лукс Имоти в интервю за citybuild.bg.

Регулациите на финансовите пазари в бъдеще ще са сериозни, кредитирането ще е възможно само след доказване на достатъчно доход, а покупките на имоти на зелено ще са по-скоро изключение. Всеки ще си направи адекватни поуки от случващото се сега и аз съм убеден, че в бъдеще на пазара ще останат само най-сериозните компании, които наистина държат на ангажиментите си и могат да осигурят конкурентна цена. Пазарът ще работи за потребителите, които ще имат достъп до изгодни оферти и качествено обслужване

В сегмента на елитните имоти предвиждам задържане на цените на сегашните им нива и запазване на относително малък брой на сключените сделки. Най-елитните имоти и такива в уникални локации ще продължат да поскъпват дори и тази година в рамките на 10% годишно, каза още Стоянов. Стартирането на нови проекти в луксозния сегмент ще е лимитирано и по-скоро очаквам там пазарът да се движи основно от препродажби на готови имоти. Мисля, че това е сегментът от пазара, който първи ще достигне до баланс на търсенето и предлагането, поради относително малкия брой на елитни имоти на пазара,

Уптавителят на Лукс Имоти коментира и инвестициите в елитни недвижимости, които според него винаги са били добро решение за заможни хора, които търсят нискорисков актив, в който да вложат парите си. Повечето наши клиенти гледат на покупката на елитен имот най-вече като инвестиция в себе си и в най-близките си хора.

Трябва да отбележа и един важен факт - кризата засяга строителството на зелено, поради което много проекти са замразени или никога няма да стартират. През следващите 10 години аз не очаквам, че у предприемачите ще има мотивация да стартират ново строителство така масово както беше до миналата година. Това означава, че броят на елитните имоти у нас ще остане изключително малък на фона на всички други имоти в ниските класове. Ето защо търсенето им ще остане стабилно и собствениците им могат да бъдат спокойни за инвестицията си, допълни стоянов.

Българинът пътува по света, интересува се и определено разбира от луксозни имоти. Строителните предприемачи у нас също придобиха опит през последните години и бяха построени добри образци на елитни сгради. За съжаление световната криза попари устрема на строителите към развитие на луксозни проекти. След реализирането на построените вече елитни сгради и комплекси, смятам, че ще са нужни между 5 и 10 години, за да се възстанови доверието и да продължат да се строят нови имоти във високия сегмент.

До голяма степен постановката в елитния сегмен се промени през последните 9 месеца. Преди беше нормално една такава сграда да бъде разпродадена още на етап строителство. Сега нещата са коренно различни. Предприемачите, които са решили да развиват елитни имоти, следва да са наясно, че трябва първо да за завършат проекта, а чак след това да разчитат на продажби и то с бавни темпове. Освен това малкото останали купувачи с пари в брой, са изключително взискателни към качеството, сроковете и цените. Определено в момента е трудно да се строи без наличие на собствено финансиране. Бих препоръчал на играчите на този пазар да си направят много добре сметката и ако един подобен проект не е по силите им просто да не го стартират, добави Стоянов.