Жилищните балони са сложен феномен и трябва да се внимава, когато се дават подобни определения за пазара. Въпреки, че вече се вижда спад на сделките и цените на някои големи пазари, все пак в световен мащаб жилищните пазари набират сила и цените като цяло растат. Остава въпрос на дебат дали един такъв пазар е надценен и залят от спекулации, или просто се радва на силно търсене.

Разбира се, след като балонът се спука, всичко е става очевидно.

Един често срещан предупредителен сигнал  за надуващ се балон, е когато цените на имотите значително надвишат местните доходи и наеми. Прекомерната строителна дейност и кредитирането, могат да сигнализират за надуване на балон в бъдеще.

Графиката на Real Estate Bubble Index от UBS, разглежда 25 града в световен мащаб и оценява възможността от балон.

World map showing which cities show the greatest real estate bubble risk

visualcapitalist.com

Няколко жилищни пазари, които се пропукаха след вдигането на лихвите

Няколко жилищни пазари, които се пропукаха след вдигането на лихвите

Някои големи пазари вече стават свидетели на спад в цените на имотите

През 2022 г. индекса отчита, че девет от посочените градове се класифицирани в графа с изключителен риск от балон (1,5 или по-висок резултат).

Най-големият град в Канада се озовава начело на класация, в която нито един град не иска да попадне. Цените на жилищата в Торонто се покачват доста стабилно от години насам и мнозина, включително UBS, вярват, че жилищният пазар в града е жертва на балон.

И Ванкувър се намира в подобна позиция. И двата канадски града се славят с високо качество на живот и имат процъфтяващи технологични индустрии.

Сред европейските градове, по-голям риск от имотен балон има в Амстердам, Франкфурт, Мюнхен.

Впечатление прави, че нито един от анализираните градове в САЩ не попада в категорията с "най-голям риск от балон". Маями е близо до тази граница, но все още е я е преминал.

Всъшност ръстът на цените на жилищата в САЩ приключи и те отчетоха спад за първи път от десет години.

Националният индекс S&P CoreLogic Case-Shiller за цените в 20 големи града в страната се е понижил с 0,44% през юли. Това е първо понижение от март 2012 г. насам. През юли са отчетени спадове в Сан Франциско (-3,6%), Сиатъл (-2,5%) и Сан Диего (-2%).

Градовете в зоната на риск от балон отчитат повишаване на цените със средно 60%, изчислени спрямо инфлацията през последното десетилетие, докато наемите и реалните доходи са се увеличили само с 12%.

Интересен случай в световен мащаб е Хонконг, който преживя най-големия едногодишен номинален спад на цените от всички анализирани градове. Докладът отбелязва, че от около 2019 г. Хонконг "като цяло е в застой, заради липсата на достъпност, икономическите проблеми и ограничения, които намалиха търсенето".

Цените не могат да растат вечно. Според UBS повечето градове с високи оценки, корекциите на цените вече са започнали или предстоят.