Всички сме чували за космическите цени на имотите в Манхатън или пък в Сан Франциско. Когато говорим за достъпността на имотите обаче, трябва да сравняваме цените с доходите на населението в съответния регион.

Та колко точно са недостъпни имотите в Манхатън и Сан Франциско, които са едни от най-скъпите в света?

Според националната статистика в САЩ, средната цена на имот в Манхатън е 849 000 долара. Това при среден доход на живеещите там от 73 000 долара на година. Или съотношението цена на имот-доход е при ниво от 11.7.

За сравнение, на база на средните цени на имотите от 800 000 долара и доходите от 81 000 долара, същото съотношение в Сан Франциско, е 9.8.

Всички сме чували митовете, свързани с "безумните и недостъпни цени" на имотите в Сан Франциско и невероятните истории на хора, които трудно си позволяват да поддържат нормален начин на живот в "технологичния хъб".

Няма как да не посочим няколко подобни истории, публикувани във финансовото издание Business Insider:

Брандън, 23-годишен инженер в Google, се е преместил да живее в камион, ситуиран на паркинга на компанията. Брандън твърди, че по този начин пести 90% от дохода си.

Още един служител на Google е намерил интересно решение. Пийт Дандреа и неговата жена са прекарали близо две години от живота си в своя ван, отново ситуиран на паркинга на компанията. Това им е позволило да пестят 80% от заплататите си, с което по-късно си купуват собствена къща извън Сан Франциско.

Сара Картър, 23-годишен служител в компания специализирана в електронната търговия, си купува лодка в пристанището и се премества да живее в нея.

Питър Берковид, 25годишен илюстратор плаща около 400 долара наем, за да живее в кутия, която сам си е проектирал, в дъното на всекидневната на своя съквартирант.

Преди да започнете да съжалявате живеещите в Сан Франциско и Манхатън обаче, ще разгледам как стоят нещата в родната столица - София и в по-добро положение ли са столичани?

Въз основа на средната продажна цена на имотите в София в момента от 1000 евро за кв. м., съгласно данните на един от водещите сайтове за продажба на имоти, то средният софийски имот (с площ от 70 кв. м.), е с продажна цена от 70 000 евро (136 908 лева).

Въз основа на среден годишен доход (според изданието numbeо.com) от 12 684 лева, то съотношението цена на имот-доход е в размер на 10.79. Или можем да заключим, че средния имот за средния столичанин, е по-недостъпен от този в Сан Франциско, макар и малко по-достъпен, в сравнение с този в Манхатън.

За критиците ще припомним, че всичко това е просто статистика (осреднени данни). Да, има хора с по-високи доходи и да, има и хора и с по-ниски такива... Но същото важи с пълна сила и за Манхатън и Сан Фрациско.