Както всеки друг отрасъл, така и строителният е засегнат от извънредните мерки, въведение преди месец у нас. Дори само едно от звената в бранша да бъде засегнато, това оказва влияние върху всички участници. "По отношение на инвестиционните проекти с банково финансиране, нещата текак нормално и продължаваме работа и смятаме, че ще предадем в срок обектите. За момента нямаме отказали се клиенти, продължават да се сключват сделки, което е добър знак", това заяви Десислава Петрова от Националната асоциация на строителните предприемачи в предаването Money.bg по Bulgaria On Air.

По думите й спазването на срокове ще бъде голямо предизвикателство, заради администрацията и забавеното темпо, с което работят общините.

Какво ще се случи с пазара на имоти?

Жилищата са стока от първа необходимост, не може да се сравняват с луксозна кола или бижу, казва Георги Шопов, председател на Национална асоциация на строителните предприемачи. Ето защо, според него, пазарът ще тръгне от там, откъдето е спрял. Независимо от обстановката, хората ще продължат да купуват жилища, смята той.

"Голяма част от сградния фонд в София е остарял. Това са панелните комплекси. Нашите наблюдения сочат, че всеки, който може да си позволи, купува ново жилище и излиза от панелните комплекси. В момента купувачите гледат на жилището и като на инвестиция и преценяват каква е неговата доходност и стойност. Това е заради диманилата наживота", заяви експертът.

По думите на Шопов, статистиката на компанията му сочи, че през последните години цената на жилищата се е вдигала с около 7% на година." За последните 20 години жилищата в София са се покачили със 140%. Доходността от наем е 5%. Купувайки жилище в София, имаме 12% доходност на година. Реалната инфлация е 6%, казва Шопов. Друг плюс на жилището в голям град е голямата му ликвидност, смята експертът.

Пазарът на жилища в големите градове е "вечен пазар". Ситуацията в момента е временна, не е икономическа криза, обоснована от икономически фактори. "Ние смятаме, че след като вирусът отмине, пазарът ще стартира от нивото, от което спря - това беше едно спокойно ниво. Последната година имаше повишаване между 5-7% на цените и нормално предлагане."

"За да оцелее браншът инвеститорите трябва да оценят и да обмислят добре инвестициите си занапред, да прецизират къде инвестират. Ако до този момент се сключваха договори на всяка цена, от тук нататък инвеститорите ще подхождат много по-разумно, отколкото досега", заяви Петрова.

Според нея, застрахователните дружества биха могли да предложат нов продукт, което ще е много важно за бранша. "Продукт, който представлява застраховка гаранция за довършване на обекта. Това би създало доверие и спокойствие в клиента.

Какво може да направят банките?

По думите на Петрова ролята на банките е от първостепенно значение. До този момент те са подкрепяли инвеститори, строители и крайни клиенти. "По отношение на инвестираме на инвестиционни проекти това е важно. Клиентите се чувстват по-спокойни, когато банката стои зад инвеститора. Така се гарантира, че ще се спазват сроковете."

Друг аспект е и финансирането на крайни клиенти. "Разчитам, че банките ще запазят лихвите и финансиране до 80% на жилищата, както и, че пазарните оценки няма да бъдат занижени, защото това би ударило, със сигурност бранша.

Според Шопов банките трябва да реагират социално отговорно. "За разлика от бизнеса, те не работят със свои средства, а с публични. В подобни ситуации, те не трябва да гледат краткосрочната печалба в рамките на годината, а да имат обществено отговорно отношение. Ако банковият сектор "стисне" парите ни, икономиката е загубена и всички ще страдаме. Банките не трябва да спират темповете на кредитиране, но това трябва да е под контрола на БНБ", каза Шопов.

НАСП предлага създаването на икономически щаб съвет, в който да присъства доказани администратори, производственици, които да следят ежедневно движението на икономиката не само в България и да предлагат дългосрочни и краткосрочни мерки.

Как може да помогне администрацията?

През последните 30 години не се въведоха ясни правила, по които да се застроява територията, така че гражданите и инвеститорите да са спокойни, заяви експертът. "В стремежа си да защити обществото, общината прави все по-сложни и неприложими изисквания, като така се забавят сроковете по издаване на разрешения за строеж и се оскъпява крайният продукт.

По думите на Шопов сега е времето тези процедури да се опростят, като НАСП е предложила решение - електронно разрешително за строеж. То работи успешно в наши съседки като Македония и ще позволи и у нас, администрацията да работи по-лесно.

На фона на подобно извънредно положение, това ще помогне и за отстраняване на контактите между хората, за който в момента трябва да се съобразяваме всички.