Пазарът на недвижими имоти в София се намира в ситуация, при която търсенето изпреварва предлагането. Ръстът на икономиката и заплатите, поевтинелите кредити и ниските лихви по депозитите стимулират купувачите, докато продавачите търсят най-добрата цена за своя имот. На динамичния софийски пазар цените растат бързо, а ориентирането в офертите не винаги е лесно. Ето защо екипът на Money.bg потърси експерти от агенцията за недвижими имоти Primo+, които да разяснят какво могат да получат купувачите в момента на пазара с бюджет в два варианта - 40 000 евро и 70 000 евро. Eто какво смята той:

В следствие на бързото покачване на цените на недвижими имоти в София, купувачите, които разполагат с бюджет от около 40 000 € имат твърде ограничени възможности за покупка на имот. За тази сума купувачите ще трябва да се лишат от най-предпочитаните локации, а и най-вероятно да направят компромис с типа строителство.

Възможностите за покупка на тези нива са главно едностайни апартаменти, панелно строителство в западните и северни райони на столицата. Друг компромис, който също занижава продажната цена е етажът, на който се намира жилището. Ниски първи етажи, високи и последни, с проблемни покриви, биха били предпоставки за подобни ценови нива дори и на двустайни апартаменти, с необходимост от основен ремонт и в отдалечени райони.

Когато консултираме наши клиенти с подобни бюджети, ги съветваме да помислят за начини за повишаване на финансовите си параметри, за да не е необходимо да правят големи компромиси с някои от най-важните изисквания към жилището.

Ако бъдещите собственици са заделили сума от около 70 000 €, те могат да разчитат както на по-комфортна квадратура на своя нов дом, така и на по-качествено и предпочитано строителство. С подобни бюджети, обикновено ориентираме клиентите към двустайни апартаменти, тухлено строителство, като компромис, в този случай, може да се направи с квартали, които са алтернативни на най-предпочитаните.

Тук вариантите са много, но най-вероятно новото жилище ще е на шпакловка и замазка и ще има нужда от довършителни работи. Друг вариант е старото тухлено строителство, където квадратурата е по-голяма, но в много от случаите има необходимост от сериозен ремонт.

Ако купувачите държат на атрактивен район и близост до метро, за този бюджет биха могли да направят компромис с типа строителство и да закупят просторен панелен двустаен апартамент или такъв в блок тип ЕПК. Ако условието е имотът да е с две спални, тогава отново ще трябва да се направи сериозен компромис с района, етажа или състоянието на имота.

С какъвто и бюджет да разполагате, ако сте решили да търсите нов дом или възможност за инвестиция, препоръчваме първо да се консултирате с професионалист в сектора с недвижими имоти, за да сте сигурни, че ще направите най-добрата сделка.