На фона на свиването на икономиката и при повишаването на безработицата в резултат на корона кризата, 2020 година не донесе големи промени на пазара на труда що се отнася до продажбите на жилища в София и в големите градове.

По-осезаема промяна настъпи при наемите, като техните цени записаха спад с около 20 на сто. Освен върху тях пандемията оказа по-сериозен натиск върху пазара на офис и търговски площи.

Конкретно в София наемите са с около 15% надолу. Въпреки това те остават осезаемо високи в сравнение с останалите по-големи градове, като средната цена по изчисленията на Tech Park Home доближава 1150 евро на квадратен метър.

В най-желаните райони на столицата тя вече се движи между 1500 и 1700 евро на квадратен метър. Сред тях освен центъра са още кварталите "Лозенец", "Изток", "Изгрев", "Гео Милев", както още и "Полигона", "Кръстова вада", "Дианабад" и "Младост".

Наемите в София паднаха с 15%

Наемите в София паднаха с 15%

Купувачите пък търсят по-големи жилища с тераси

"Въпреки очакванията за корекции надолу на цените на недвижимите имоти още през миналата година, това не се отчита поради няколко причини - ниските банкови лихви, мораториума върху жилищните кредити и повишеното търсене", така обяснява брокерът Людмил Боянов ситуацията на пазара в интервю пред Радио София.

По неговите думи цените на жилищата у нас може да отчетат и ръст между 1 и 5% за изминалата 2020 година. По неговите думи най-активни през миналата година са били купувачите на първи дом.

Що се отнася до това колко изгодно е даването на имот под наем, Боянов посочва: "През последните години възвръщаемостта на един имот през наеми се осъществява за над 20 години, дори за 23-24 години. Ако се изчисли, ще се окаже, че този вид инвестиция едва успява да бие инфлацията".

Според експерта закупуването на имот е добро решение при наближаваща криза, но не и в дългосрочен план.

"Често пъти българинът купува имот и нищо не го прави, затова има толкова тъмни прозорци. Това донякъде се дължи на факта, че повечето хора не познават други възможности за инвестиции - в злато или в акции", добавя той.

В кои столични квартали имотите поскъпнаха най-много и къде цените паднаха през 2020-а?

В кои столични квартали имотите поскъпнаха най-много и къде цените паднаха през 2020-а?

Кварталите с ново жилищно строителство са привлекателни, дори с незавършена инфраструктура