Вашето жилище вероятно е най-ценният актив, който притежавате. Как обаче да разберете кога е дошъл моментът да извлечете максималното от инвестицията си в него като го продадете. За разлика от вложенията в различни финансови инструменти, домът носи и много емоционален заряд, така че подобно решение не се взема лесно.

"Продажбата на собствен имот никога не е решение, стимулирано единствено от условията на пазара. То е такова, свързано като цяло с начина на живот", обяснява Холи Мелстром, която е брокер от Sotheby's International Realty.

Пред Business Insider посочва едни от най-важните сигнали, които могат да ви покажат, че е време да се разделите с жилището си и да потърсите негова алтернатива.

Семейството ви вече е прекалено голямо

Младите семейства с малки деца трябва доста добре да обмислят тази крачка, но да не изоставят продажбата за моментът, когато наследниците им вече са прекалено големи, а у дома се оказва прекалено тясно за всички заедно.

Заедно с това ако даден квартал е подходящ за хора, които все още нямат деца, при появата на такива трябва да се търсят райони, които предлагат достатъчно зелено пространство, близки детски градини и училища.

"Причина номер 1, заради която хората се решават на продажба, е именно тази, че жилището им вече е прекалено малко за техните нужди", посочва Мелстром.

Не можете да използвате пълния капацитет на жилището

От друга страна, прекалено големият апартамент или пък къща с просторен двор може би са добра идея, когато имате няколко пораснали деца и домашни любимци. Ситуацията обаче се променя, когато наследниците вече са достатъчно големи, за да напуснат семейното гнездо. И това е достатъчна причина да потърсите нещо по-малко и практично, отговарящо на нуждите ви.

Емоционално готови сте да се разделите с дома си

"Процесът по продажбата на жилище много пъти е много емоционално", казва Мелстром.

Експертът предупреждава, че предприемането на подобна стъпка при семейства с малки деца или домашни любимци може да доведе до значителен стрес за тях. По нейните думи заради това самата подготовка за такава стъпка понякога е по-важна от самата продажба.

Ситуацията на пазара е подходяща, а вие сте го проучили добре

Ако търсенето на имотния пазар е във възходящ тренд, а в същото време няма достатъчно свободни имоти на пазара, това е добра предпоставка да пристъпите към продажба.

"Макар че е добре да наблюдавате какво се случва в национален мащаб, не забравяйте, че пазарът на имоти трябва да се гледа особено в локален план", казва Мелстром.

"Тенденциите са стимулирани от продавачите и купувачите на специфицен пазар. Така че за вас е важно да сте запознати с това какви имоти се провават във вашия район и на каква стойност", допълва тя.