Когато става дума за офис площи, по-често във фокуса се поставя столицата, където са концентрирани голяма част от големите работодатели и основно тези, заети в сектори, като ИТ, аутсорсинг и финанси.

Как обаче изглежда този сегмент в останалите големи градове в страната? Може да се каже, че Пловдив и Варна са местата с най-много офис площи, като и в двата града тези тип клас А и Б са общо около 254 000 кв.м.

За сравнение в Бургас те са много по-малко - общо 62 000 кв.м., сочат данни от анализ на Colliers за пазара на офиси в трите регионални града. В него са включени сгради с площ над 1000 кв.м., които са построени след 2005 година.

Според него скоро Пловдив ще изпревари морската ни столица, като там в процес на строеж са сгради с 3,5 пъти по-голяма площ - общо 76 100 кв.м. при 21 800 кв.м. за Варна. В Бургас в строеж са площи с размер от общо 19 500 кв.м.

От друга страна процентът на свободните площи в Пловдив и Варна е съответно 16% и 13%, най-малък е в Бургас - 6%.

Що се отнася до наемите на такива площи за офиси клас А, за трите града средната стойност е 7,5 евро на кв. м. на месец. За Пловдив стойността е най-висока - 9 евро. Във Варна и Бургас средно са по 7,5 евро на кв.м. за двата града.

"Търсенето в регионалните градове през 2020 година е движено от различни сектори, като най-голям обем и в трите града заема ИТ и аутсорсинг секторът - отговорен за повече от половината от всички транзакции на пазара", се казва в анализа и се допълва:

"Анализът показва, че към края на третото тримесечие на 2020 г. най-активните сектори, търсещи офис площи в Пловдив са били ИТ и аутсорсинг сектора (64%), следван от професионални услуги (17%), банки и финансови услуги (10%) и производство (9%)".

За Варна половината от офис площите са заети от ИТ и аутсорсинг компании, следвани от транспорт и спедиция, както и от компании от банковия и финансовия сектор. За Бургас дела на площите, заети от ИТ и аутсорсинг фирми е още по-голям - 77 на сто.