Сериозното забавяне на жилищното строителство в Швеция през последните две години може да влоши недостига на жилища в най-голямата скандинавска страна.

Броят на новите започнати жилища остава на най-ниското ниво от почти девет години през юли, без промяна от юни. Това не е изненадващо - строителството е почти спряло след година на спад на цените на жилищата.

Цените падат, след като централната банка започна да повишава цената на заемите. Спадът е с около една пета от пик си през март 2022 г. Все още обаче нивата им са високи. Една от причините за тази ситуация е, че след краха на пазара през 90-те години, цените са повишили стойността си пет пъти.

Ново строителство почти няма. Според компанията Byggfakta Group Nordic има около 25 000 започнати жилища, според месечния им индекс. Това е по-малко от половината от 63 000 жилища които трябва да бъдат построени всяка година, за да може пазарът да задоволи годишното търсене, според шведския Национален съвет по жилищното строителство.

Миналата година Швеция претърпя един от най-големите спадове що се отнася до цените на жилищата в световен мащаб, наред с високата инфлация и затягането на мерките на централната банка, които намалиха покупателната способност на потребителите и увеличиха цената на ипотеките.

Спадовете в цените, по-скъпите кредити и суровини, принудиха много строителни компании да отменят или отложат своите проекти.

"Броят на ново започнатите жилища намаля рязко от средата на 2021 г., но сега показват признаци на стабилизиране на исторически ниски нива", коментира в Тор Борг, ръководител в Byggfakta, цитиран от Businesstimes.com.

По думите му обаче ще има последствия от регистрирания двугодишен спад в започнатите жилища - по-малко жилища ще бъдат добавени към пазара.