Ръстът на цените на имотите ще се забави през тази година и ще бъде между 4 и 8%, смятат от Национално сдружение недвижими имоти (НСНИ) на база данните от първото тримесечие на годината. За сравнение, през предходните три години ръстът бе между 8 и 10%.

Експертите бяха категорични, че у нас в момента не може да се говори за балон на имотния пазар, но прогнозираха, че съвсем скоро той ще постигне равновесие и цените ще спрат да растат. Любопитното е, че за разлика от 2006-2008 г., когато всички имоти поскъпваха еднакво, днес увеличението на цената на по-качествените жилища изпреварва това на останалите.

Ръстът допълнително ще бъде задържан и от вторичния пазар на имоти ново строителство, които инвеститорите ще изкарат на пазара.

Въпреки че не се очаква скорошен голям скок на цените, жилищата остават добър вариант за инвестиция, посочи Александър Бочев, член на Управителния съвет на НСНИ.

Той припомни, че лихвите по депозитите днес са рекордно ниски, като се движат между 0.29% и 1%. "Въпреки това все още има 64 млрд. лв. депозити, като 45 млрд. лв. са на домакинствата", посочи той.

И обясни, че покупката на имот би носила около 5-6% доходност годишно, а същевременно инвестицията е сравнително сигурна.

Така например двустаен апартамент в район "Младост", чиято цена е около 70 000 евро, би могъл да бъде даден под наем за около 330-340 евро на месеца, което означава 5.8% доходност и 17-годишен период за връщане на инвестицията.

Подобен е процентът и в "Люлин", "Лозенец" и южните райони на София.

Отдаването на офис площи под наем би носило между 6 и 8%, а на търговски площи и повече, посочиха още от НСНИ.

Изнедващ спад на сделките с недвижими имоти в София и големите градове

Изнедващ спад на сделките с недвижими имоти в София и големите градове

Цените растат, но покупко-продажбите - не

За първото тримесечие на 2017 г., в сравнение със същия период на предходната година, в София има 7.34% ръст на започнатите сгради и 41% увеличение на броя жилища. Забелязва се обаче и 2.51% спад на продажбите, като от статистиката се изключват сделките в сгради, които още са в етап на строителство и ще бъдат вписани на по-късен етап.

Средните цени в столицата се движат между 900 и 1 500 евро на кв. м. в центъра и между 700 и 900 евро в жилищните комплекси като "Люлин" и "Младост".

Любопитна тенденция се забелязва в София, казаха още от НСНИ - расте броя на покупките на сгради с цел краткотрайно отдаване под наем на хотелски принцип и чрез приложения като airbnb. Увеличението се движи от по-големия брой чуждестранни туристи, идващи у нас благодарение на нискотарифните авиолинии. Подобна инвестиция може да донесе и по-голяма доходност, но е много по-рискова, обясни Бочев.

На пресконференцията бяха представени и данни за пазара през първото тримесечие и в някои основни градове в България. Броят на сделки намалява в Пловдив (-2.8%), Стара Загора (-16.4%) и Русе (-32%).

Спад, макар и минимален от 1%, има и във Варна. Там обаче се забелязва ръст от 28% на започнатото ново строителство и 3% ръст на издадените разрешения. Липсата на магистрала до града обаче вреди на икономиката и особено на цените на офис площите, посочиха от НСНИ.

В Бургас има 29% спад на сделките и повишено търсене, но според брокерите пикът на цените вече е достигнат и ще последват месеци на задържане.

В района на юг има 4% спад, като само в Несебър е записан ръст от 3%. Тенденцията е там англичани и германци да продават имоти, а руснаците да се връщат, макар и бавно и в по-евтини жилища.