Дълговата тежест в Китай нараства толкова много, че сякаш няма изход от кризата в имотния сектор на страната. Правителствата на провинциите имат запаси от облигации в обращение, които са близо до рисковия праг на Министерството на финансите от 120% от приходите, пише Bloomberg.

Нарушаването на тази линия може да означава, че регионите ще се сблъскат с повече регулаторни пречки при вземането на заеми, възпрепятствайки способността им да стимулират икономическия растеж на страната.

Освен това, властите ще се сблъскат с огромна падежна стена през следващите пет години, тъй като облигациите на стойност около $2,1 - повече от 40% от техния неизплатен дълг, вече изтичат.

Затъналата в дългове Evergrande ще рестартира всички замразени проекти за имоти

Затъналата в дългове Evergrande ще рестартира всички замразени проекти за имоти

Компанията е в центъра на имотната криза, обхванала Китай

Въпреки че има малък риск провинциалните правителства да изпаднат в неизпълнение, те ще се изправят пред нарастващи трудности при изплащането на дълговете си. Ще трябва да се продават все повече и повече облигации, за да се покрият тези с падеж, вместо да се финансират нови разходи и в резултат на това растежът на инвестициите може да пострада.

Имотната криза

Приходите от продажба на земя, които в миналото съставляваха около 30% от приходите на местните власти - са спаднали рязко. Освен това трилиони юани под формата на данъчни облекчения бяха раздадени на бизнеса, за да им помогне да се справят със забавянето на икономиката през последните няколко години.

Правителството наскоро призна за първи път загриженост относно специалните рискове при изплащане на местни облигации, като призова Шенжен, технологичният център, който е съседен на Хонконг, да обмисли създаването на провизионен фонд за предотвратяване на рискове за плащане на дълга.

Икономисти призовават властите  да поемат по-голяма част от дълговата тежест, като вземат повече заеми. Според тях централното правителство на страната трябва да продаде повече дълг, особено на общи облигации, които могат да се използват за инвестиране в инфраструктура.

Пандемията

Преди 2020 година съотношението беше сравнително стабилно, като стремежът на Пекин да ограничи дълга спомогна за лекото му намаляване. Оттогава съотношението се повиши, тъй като правителството увеличи фискалните стимули по време на пандемията.

Провинциалният дълг скочи до 118% от приходите към края на септември от 83% през 2019 година, според изчисления на Bloomberg, базирани на официални данни.

Приходите на местните правителства са отслабнали значително, до голяма степен поради спада на имотите и спада в продажбите на земя. Годишното увеличение на общия местен доход отслабна до едва 2,5% миналата година, в сравнение със 7,1% през 2019 година и двуцифрен ръст през двете години преди това.

Цените на жилищата в Китай падат с най-бързия темп от 7 години насам

Цените на жилищата в Китай падат с най-бързия темп от 7 години насам

Властите въвеждат мерки, но те може да се окажат недостатъчни