Цените на новите жилища в Китай паднаха с най-бързия си темп от повече от седем години през октомври. Това се дължи на ограниченията, вследствие на COVID-19 и проблемите в цялата индустрия, което накара властите да увеличат подкрепата за сектора през последните дни, предаде Reuters.

Цените на новите жилища падат с 1,6% на годишна база след спад от 1,5% през септември, според изчисления на Reuters, базирани на данни на Националното статистическо бюро (NBS) от тази седмица. Това е най-големият годишен спад от август 2015 г. и шестият месец на свиване.

Бяха въведени 16 мерки като част от спасителен план, насочен към повишаване на ликвидността в сектора на имотите, включително удължаване на изплащането на заеми.

В опит да облекчи ликвидната криза китайският банков и застрахователен регулатор обяви, че ще позволи на строителните предприемачи да получат достъп до някои средства преди продажбата на имотите си.

Анализаторите се притесняват, че мерките може да се окажат в крайна сметка неефективни, защото не са насочени към отслабването на търсенето.

"В краткосрочен план пазарът на имоти ще остане в застой през четвъртото тримесечие", смята Джан Дауей, анализатор в агенцията за имоти Centaline.

Секторът на недвижимите имоти в Китай е изправен пред неизпълнение на задължения и блокирани проекти. Цените на новите жилища се понижиха с 0,3% на месечна база след спад с 0,2% през септември. От 70 града, изследвани от 58 отчитат месечен спад на цените през октомври спрямо 54 града през септември.

Освен това инвестициите в имоти са спаднали с най-бързия си темп от 32 месеца през октомври, а продажбите са се свили за 15-и пореден месец.

На този фон 200 местни управници са предприели стъпки за съживяване на сектора тази година, включително облекчаване на ипотечните лихви и възстановяване на индивидуалния подоходен данък за някои купувачи на жилища.